IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор: Паркингите са най-стабилната инвестиция в имоти

Ограниченото предлагане и ръстът в таксите за паркиране обещават стабилна възвръщаемост на инвеститорите в този вид имоти и в бъдеще, сочи проучване

11:52 | 15.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bouwfonds REIM</p>

Снимка: Bouwfonds REIM

Паркингите представляват най-стабилният инвестиционен сегмент на пазара на имоти, тъй като той е в най-малка степен чувствителен към икономическия климат, сочи проучване.

Това се дължи на продължаващото ограничено предлагане на паркинг площи и покачването на таксите за паркиране, се казва в доклад на компанията за имоти Bouwfonds REIM.

През последните пет години инвестициите в паркинги постигнаха по-добри нива на годишна възвръщаемост в сравнение с други видове имоти.

По данни на IPD специално паркингите в Холандия са носели възвръщаемост от средно 10,86% между 2004 и 2009 г. въпреки икономическата криза. За сравнение, възвръщаемостта при офисите е била 7,26% за същия период.

Наред с това се посочват и сигурните приходи от паркингите поради очаквания ръст на броя автомобили и покачващите се такси за паркиране.

“Търсенето на паркоместа се покачва рязко”, казва Леон Мюлер, директор "Проучвания и инвестиционна стратегия" в Bouwfonds REIM.

Той обяснява, че предвид растящия брой автомобили и ограничените площи, паркирането ще продължава да бъде важен въпрос, особено в градските центрове, където обществените пространства и без друго вече са недостатъчни.

“Ръстът на населението и ръстът на броя на домакинствата допринасят за още по-голямо повишение на броя на колите, докато рестриктивната политика за паркиране на много от местните общини само повишава напрежението. Собствениците на паркинги са облагодетелствани от тази благоприятна перспектива”, казва той.

Собствеността на автомобили и броя километри, изминаван на 1000 души население, се повиши изключително рязко в Източна Европа, докато страни като Швеция, Швейцария и Великобритания отчитат лек спад.

Таксите за паркиране в Европа през последните години се повишават по-бързо от инфлацията с фактор от около 2,5%. Повишението в размера на таксите е малко над 5% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 12 години
Цените на гаражите си паднаха колкото жилищата и имотите по принцип. Това е обаче е при сегашното безхаберие на институциите и обществото по отношение на забранено, неправилно, грозно, нагло, тротоарно, градинково, напречно и всякакво друго паркиране.От друга страна данъците и застраховките по коли у нас са ниски и регулирането им т.е повишението заедно с демогрфския колапс трябва да спрат увеличението на броя на леките коли и да удържат донякъде цените на гаражите. При евентуално затягане на правилата за паркиране все пак може да имаме изпреварващи цени на гаражите. За София и Варна, дори за Бургас е на лице един много утежняващ фактор - високите имотни цени превръщат гаражите не само в магазини, но и в партерни жилища. Това определено уплътнява още населеността. Би могло поне това да не се допуска. Гаражът да си е гараж. Наемът от примерно 3 гаража не надвишава този от една гарсониера за сега и инвестицията в гараж наистина е само предполагаем бъдещ успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
Напълно съм съгласен. Особено в София, където в момента те са рядкост, те ще бъдат следващият бум за строителите. За да се случи това у нас обаче трябва първо органите на реда да започнат активно санкциониране на нарушилите правилата и паркиращи, където им се стори най-удобно и доходите на населението да се увеличават, защото таксата за паркинг все е допълнителен разход. В България дори е неестествен разход, тъй като слабото спазване на законите и ненаказуемостта при тяхното нарушаване, изгради у гражданите чувството, че паркирането в централните части е безплатно, където си преценят за добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още