IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Зелените" офиси стават стандарт в Германия

Годишното усвояване на „зелени“ офиси на петте най-големи пазара в страната се е утроило, а инвестициите в сектора са нараснали над четири пъти за последните пет години

10:47 | 04.07.11 г.
"Зелените" офиси стават стандарт в Германия

Енергийно ефективните и щадящи околната среда офиси, наричани „зелени“, вече не са нишов продукт в Германия, а постепенно се превръщат в пазарен стандарт в страната, сочат данни на консултантската компания Savills, цитирани от PropertyEU.

Годишното усвояване на „зелени“ офиси на петте най-големи пазара в страната (Берлин, Дюселдорф, Франкфурт, Хамбург и Мюнхен) се е утроило от 50 хил. кв. м средно в периода между 2005 и 2008 г. до 150 хил. кв. м през 2009/2010 г. По подобен начин инвестициите в сектора се увеличиха над четири пъти за последните пет години, сочат данните на компанията.

Сделките със „зелени“ офиси в Германия са били на обща стойност 1,1 млрд. евро миналата година, спрямо едва 200 млн. евро през 2007 г. Междувременно делът им от общия инвестиционен пазар на офиси е нараснал от 1% до около 14%.

Трите града с най-голяма наличност на „зелени“ офиси в страната са Франкфурт (460 хил. кв. м), Мюнхен (380 хил. кв. м) и Хамбург (300 хил. кв. м).

Проучването на Savills разкрива също, че най-силно търсене на „зелени“ офиси има от фирми за бизнес консултации и компании от сектора на финансовите услуги. „Инвеститорите все повече насочват вниманието си към сертифицирани сгради, особено предвид търсенето от страна на наематели на такива имоти“, обяснява Матиас Пинк, директор на отдела за проучвания в Savills Germany.

„На инвестиционния пазар сертификатите за зелени сгради стават ключов фактор и по-голямата част от новите проекти на петте основни пазара в Германия вече се строят с оглед получаване на сертификат за устойчиво строителство", допълва той. "Напълно възможно е до няколко години зелените сгради вече да не са отделна тема, защото сертификацията ще се приема за даденост.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още