IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат спад в цените на жилищата в еврозоната

Някои британски собственици, купили преди рецесията, обаче са "защитени" поради силното евро спрямо паунда

16:01 | 25.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Имоти в Испания. Снимка: sxc.hu</p>

Имоти в Испания. Снимка: sxc.hu

Ескалиращата криза с държавния дълг в еврозоната доведе до значителен спад в търсенето на жилища в най-засегнатите страни, въпреки че все още не се е стигнало до масови разпродажби от страна на собствениците на ваканционни имоти, пише FT.

Интересът от страна на британски купувачи към имоти в Португалия, Гърция, Италия и Испания се понижи с до 25% през второто тримесечие на годината на базата на заявките за търсене в сайта Primelocation.

От портала, специализиран в луксозни имоти, казват, че заявките за търсене на имоти в Гърция са паднали с 19% през трите месеца до юни в сравнение със спад от 23% при португалските имоти.

Броят на търсенията на испански имоти се е понижил с 24%, а за имоти в Италия – с 25%.

„Ефектите на дълговата криза в Европа се простират далеч отвъд финансовите пазари и в резултат на това имотите в страни като Гърция, Испания, Португалия и Италия наистина страдат“, коментира Найджъл Люис от Primelocation.

Цените на имотите в тези задлъжнели страни продължават да падат. Цените се понижиха най-много в Гърция и в Испания, отчитайки спадове от съответно 5,7% и 4,6% през първото тримесечие, сочат данни на Knight Frank.

В по-малка степен бяха засегнати Португалия и Италия със спадове от 1,8% и 1,4% съответно.

„Броят на хората, които се решават на нова покупка, се понижи поради предпазливост, причинена от кризата в еврозоната“, коментира Саймън Смолууд от ипотечния брокер International Private Finance.

За сравнение, цените на имотите в Швейцария и Франция през последната година се повишават. В Швейцария ръстът е 5,1%, а във Франция – 9,1%.

По мнението на Чарлс Пърди от Smart Currency Exchange истинският тест за търсенето ще бъде след три месеца, тъй като хората, които купуват в момента, са взели решението преди началото на настоящата криза с държавния дълг.

Интересът на британските купувачи към гръцки имоти в момента е изчезнал почти напълно, тъй като потенциалните купувачи изчакват да видят изхода от гръцката криза.

Дейвид Кърнс от Moneycorp смята, че ще бъде необходимо известно ниво на стабилност, преди хората да се решат на покупка.

Експерти предупреждават, че купувачите и настоящите собственици ще трябва да вземат предвид няколко потенциално големи риска.

„Има голям шанс Гърция да напусне еврозоната, а е критично хората да знаят, че страната, в която се местят, има стабилно правителство“, казва Кърнс.

„Хората с голямо основание са изключително предпазливи към ситуацията в Гърция в момента.“

Ако Гърция или дори Португалия трябва да излязат от еврозоната, експертите предупреждават, че каквато и валута да приемат те, тя може би ще бъде много слаба, а цените на имотите ще се понижат още повече, което ще засегне сериозно някои от сегашните собственици.

При все това, въпреки спада в цените и несигурната перспектива, експертите казват, че не се наблюдава разпродажба на имоти в Гърция, Португалия и Италия.

Според Кърнс заможните собственици са засегнати в по-малка степен, докато ситуацията е по-трудна за онези купувачи, които са инвестирали в Испания, поради слабия пазар на имотите и икономическия спад.

От Moneycorp отчитат 300% ръст в броя на хората, които продават имотите си и се връщат в родната си страна тази година, в сравнение с 2007-2008 г.

„Това се дължи на факта, че много заселници в Испания трябва да работят, за да поддържат своя стандарт на живот, а може да са загубили работата си поради икономическия спад, затова е трябвало да се върнат отново във Великобритания“, обяснява Кърнс.

От компанията обаче отбелязват, че валутният курс има голямо значение за това дали британците продават имотите си или не.

„Еврото поскъпна за британците с 30% през последните две години, което помогна спадът в жилищните цени да се предотврати“, казва Чарлс Уестън Бейкър от Savills.

Според Moneycorp ако някой през 2007 г. е купил в еврозоната имот, който е поевтинял значително, то собственикът все още може да компенсира загубата си или дори да излезе с печалба поради силното евро спрямо паунда.

„През 2007 г. курсът бе приблизително 1,4 евро спрямо паунда, докато сега той е 1,14 евро. Това означава, че ако преди четири години сте купили имот в Испания за 100 хил. евро и той е паднал до 75 хил. евро, вие ще загубите само 5 639 паунда, ако го продадете на днешния курс, въпреки че цената е паднала с 25 хил евро“, казва Кърнс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още