IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИЕ с най-висок капиталов ръст при бизнес имотите за тримесечието

Капиталовите стойности на бизнес имотите в региона са се повишили с 0,9% през второто тримесечие - най-високият ръст на континента

11:33 | 23.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Търговски комплекс в Чехия. Снимка: EuroCenter</p>

Търговски комплекс в Чехия. Снимка: EuroCenter

Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е отчела най-висок капиталов ръст на бизнес имотите в Европа през второто тримесечие на годината, се казва в ново проучване.

Според данните на CB Richard Ellis, Inc. (CBRE) инвестиционните обеми в ЦИЕ, наред с тези в скандинавските страни и Франция, са останали най-стабилни, което е и предпоставка тези райони да отчетат по-силни капиталови ръстове.

За ЦИЕ ръстът бе 0,9%, тъй като първокласните активи са продължили да генерират силен инвестиционен интерес.

През второто тримесечие стойностите в ЦИЕ продължиха да се приближават до тези, отчетени в края на 2007 г., и вече са на 85,4% от тях в сравнение с 82,5% година по-рано.

От компанията продължават да отчитат разнопосочни движения в капиталовите стойности на имотите на континента.

Като цяло ръстът на стойностите в сектора на бизнес имотите през тримесечието бе маргинален – 0,1%. Това движение е в унисон с промените, отчетени при наемите от първокласни имоти и доходността, които се повишиха почти незабележимо през периода.

На фона на тези стабилни движения капиталовият ръст в Южна Европа и Ирландия се върна на отрицателна територия, отчитайки спад от 0,8%.

Холандия бе най-слабо представящият се пазар със спад от 3,6%, главно поради слабия офис сегмент. Германия е с понижение от 0,2%, а Великобритания с изключение на Лондон бележи спад от 0,1%.

Сегментът на търговските площи за пореден път отчете най-силния ръст с повишение от 0,8%. Той бе най-силният сегмент във всяка една от столиците на страните, включени в проучването, с изключение на Лондон, където офис сегментът все още показа най-силни резултати.

Най-силен резултат бе отчетен във Франция, която отбеляза повишение от 1,9% на капиталовите стойности на търговските имоти, като стойностите се подобриха на всички пазари с изключение на Южна Европа, Ирландия и Холандия.

За сравнение, стойностите на индустриалните имоти се понижиха на всички пазари, освен ЦИЕ и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още