IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработват иновативна вградена фотоволтаична система

Иновативната соларна технология ще позволява оптимално използване на слънчевата енергия и от фасадите

07:31 | 15.09.11 г.
Разработват иновативна вградена фотоволтаична система

Стоманени покривни конструкции и фасадни елементи с вградени органични фотоволтаици ще разработват съвместно ThyssenKrupp Steel Europe и Konarka Technologies, съобщава PropertyMagazine.eu.

За разлика от конвенционалните фотоволтаични системи, иновативното решение няма да се издига над покрива като самостоятелна конструкция, а ще бъде интегрирано в процеса на строителството в „обвивката“ на сградите.

Иновативната фотоволтаична система ще се базира на технологията PowerPlastic на Konarka Technologies, която е с фото-реактивен полимер. Когато се разтвори, той може да бъде прилаган при различни субстрати.

Технологията на прилагане на органичния фотоволтаик ще пести разходи на строителните компании, а е и „приятелска“ към околната среда. Освен това, конструктивните елементи ще се предлагат в различни цветове, форми и размери, което ще даде още по-широк хоризонт за въображението на архитектите и проектантите.

Иновативната соларна технология ще позволява оптимално използване на слънчевата енергия и от фасадите, където рядко се инсталират фотоволтаици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още