IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет грешки на инвеститорите в жилищни имоти

Притежанието на имот, който се отдава под наем, е скъпо, отнема време и възникват различни проблеми. Как да ги избегнем?

07:36 | 15.09.11 г. 3
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Традиционните инвестиции носят ниска възвръщаемост, а жилищните цени в САЩ изглежда са достигнали изгодни нива. Време ли е за покупка на жилище с цел отдаване под наем, пита Wall Street Journal.

Инвестицията в имоти днес може да се окаже изненадващо доходоносна, ако всичко се развива добре. Наемите растат в много райони в страната, а на пазара излизат все повече имоти. Миналия месец администрацията на Обама обяви, че приема предложения как да се превърнат някои от принудително отнетите имоти на Fannie Mae и Freddie Mac в достъпни жилища под наем.

Доскоро инвеститорите търсеха наеми, които възлизат на 1% от продажната цена, или 1000 долара на месец за жилище, което струва 100 хил. долара – което е брутна годишна възвръщаемост от 12%, обяснява Майкъл Маккриъри. Неговата фирма - McCreary Realty, управлява около 300 имота в района на Атланта. Днес някои от инвеститорите му получават и 2% от продажната цена, казва той.

Въпреки това като цяло средната възвръщаемост след приспадане на разходите е далеч по-ниска, от порядъка на 5% до 6% от цената на имота, посочва Инго Уинзер, президент на Local Market Monitor, компания за прогнози в сектора на имотите. Това обаче все още е доста над възвръщаемостта от много други инвестиции.

Ако решите да търсите изгодна сделка, трябва да имате предвид, че притежанието на имот, който се отдава под наем, е скъпо, отнема врема, възникват различни проблеми и много инвеститори губят пари. От изданието посочват някои от често срещаните капани, които са валидни за всички пазари. Вижте ги тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Да при наем 200 евро, жилището трябва да струва ОКОЛО 24000 евро. Което може да значи и 30 хил, може и 20хил. Нищо не е точно. Но за да стане това данък сгради не трябва да е толкова нисък, трябва да е около 1% от цената = 10% от средния годишен доход. Така се избягва балонът при жилищата и се осигуряват пари за добра поддръжка на инфраструктурата около имота. Не знам обаче кога може това да стане в България. Заради криворазбрана социалност, данъците са ниски и това води само до увеличаване на мизерията заедно с необосновано увеличаване цените на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха не бе пич. Това означава че БУДАЛАТА дето е дал 70 хилки требе да ти сика 700 евро наем ха ха ха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Значи при моя наем от 200 евро стойността на жилището би трябвало да е 20 000 евро. При това с много по-малки жилищни данъци в България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още