IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дошъл ли е краят на спекулативните сделки с жилища в САЩ?

През последните пет години препродажбата на жилища с голяма печалба в страната става все по-трудна

08:04 | 04.10.11 г.
Дошъл ли е краят на спекулативните сделки с жилища в САЩ?

Тежката икономическа ситуация, предизвикана от дълговата криза в Европа и опасенията от още една рецесия в САЩ, забави растежа на цените на имотите и наемите, пише Nasdaq.com.

По данни на Bloomberg парите, заделени в глобален мащаб за инвестиции в недвижими имоти до края на 2012 г. са намалели до около 316 млрд. долара в сравнение с 329 млрд. долара преди шест месеца.

Промяната повлия значително на спекулативния пазар на жилища, където търговци купуваха имоти с намерение бързо да ги препродадат с цел продажба.

Том Попик, директор на отдела за изследвания в компанията Campbell Surveys, която следи тенденциите на жилищния пазар за нуждите на големи банки и държавни служби, отбелязва, че през последните пет години препродажбата на жилища с голяма печалба в САЩ става все по-трудна.

"Този юли инвеститорите са препродали едва 50% от покупките си в сравнение със 75% преди година", заяви той пред CNN Money.

В резултат търговците в сектора са на изчезване. На този фон се наблюдава ръст на пазара на наеми, където търсенето за последните две години се е повишило с 25%.

Анализатори твърдят, че промяната при инвестициите е тясно свързана с намаляващата ликвидност на пазара. В миналото спекулантите в жилищната сфера можеха да се надяват на печалба в краткосрочен план, но с липсата на финансиране от страна на купувачите, в момента е твърде вероятно те да чакат сделка за дадено жилище в продължение на близо пет години. Отдавайки жилища под наем, инвеститорите могат да започнат да получават възвръщаемост веднага.

Промяната ясно отразява нарастващата тежест от нежеланите жилища на пазара, където търсенето намалява както от страна на инвеститорите, така и от страна на евентуални бъдещи собственици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още