IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството във Великобритания със силен спад на годишна база през август

На месечна база ръстът се забавя до 0,4%

16:35 | 14.10.11 г.
Строителството във Великобритания със силен спад на годишна база през август

Строителният сектор във Великобритания регистрира ръст от 0,4% на месечна база през август, но се сви с 4,1% на годишна база, съобщиха от британската Служба за национална статистика, цитирана от Ройтерс.

Строителните обеми за 3-те месеца между юни и август са намалели с 1,9% спрямо аналогичния период на предходната година.

Секторът, който отговаря за 7,6% от брутния вътрешен продукт на страната, регистрира ръст от 1,1% от април до юни включително, но анализатори заявиха, че днешните данни предполагат по-слабо представяне през третото тримесечие.

„Строителната индустрия изглежда рухва“, заяви Крис Уилямсън, икономист в института Markit. „Спадът в строителния сектор осигурява допълнителна причина за безпокойство за общото състояние на икономиката“, добави той.

Британската икономика стагнира от почти една година и нарастват опасенията, че страната може да се върне в рецесия, докато орязването на разходите от страна на правителството и забавянето на икономически ръст при някои от основните търговски партньори на Великобритания се отразяват неблагоприятно върху търсенето.

Изследване на бизнес активността показа, че в строителния сектор на страната тя стагнира през септември след свиване в строителството на жилища, след като през август темпото на ръст се забави.

„Строителният сектор е изправен пред изключително предизвикателна среда, която заплашва да ограничи активността през следващите месеци“, заяви Хауърд Арчър, икономист в Global Insight.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още