IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провал за проекта "Супер Перелик"

Инвеститорът оттегли жалбата си срещу отрицателното становище на екоминистерството, с което поне засега сагата около реализацията на проекта приключи

17:34 | 27.10.11 г. 1
Провал за проекта "Супер Перелик"

Председателят на центъра за зелена икономика припомни, че през 2008 г. са събрани около 14 хил. подписа срещу реализацията на „Супер Перелик“ и е изпратена петиция до Комитета по петиции в Европейския парламент. Природозащитни организации пък отправят редица жалби до различни институции, директно са атакувани и заменките, поясни Къдринов. Комисия на комитета по петиции е идвала в България, за да провери терените около най-високия връх в Родопите, допълни той.

Междувременно въпреки жалбите общината в Смолян е приела общ устройствен план на „Супер Перелик“, но без Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). По-късно общият устройствен план е отменен заради заплахата от наказателна процедура срещу България.

Миналата година Кирил Асенов предлага за реализация по-малък проект – ресторант-чайна със 150 места и ски влек с писти под самия връх. Екоинспекцията в Смолян издава положителна оценка за въздействие, която е отменена от сегашния екоминистър Нона Караджова, а бизнесменът подава жалба срещу становището на ресорното й министерство.

Окончателната „присъда“ за проекта за грандиозния зимен комплекс излезе в средата на годината, когато министърът на земеделието Мирослав Найденов обнародва в Държавен вестник списъка с горските заменки. С това влезе в сила забраната за промяната на предназначението на терените и строителството върху тях. Така инвестицията на смолянския бизнесмен се обезсмисли, а на 21 октомври той е изтеглил жалбата си срещу екоминистерството.

Заради горските заменки в средата на септември Европейската комисия (ЕК) започна същинската наказателна процедура срещу България. Тя трябва да изясни дали извършените до 2009 г. замени в планинските и морски курорти са своеобразна форма на държавна помощ. Щетите за държавата се оценяват на между 2 и 8 млрд. лева, а министър Найденов заяви, че може да се стигне до отмяна на заменките, ако ЕК отсъди, че те са били форма на нерегламентирана държавна помощ.

Васил Къдринов посочи, че не е напълно убеден, че проектът „Супер Перелик“ е напълно приключил. „Вероятно ще има нови опити, но от второ Пампорово няма нужда“, коментира той. Местната администрация обаче и до днес продължава да говори и да лансира проекта с идеята за откриването на нови работни места в Смолянско.

Според Къдринов би било добре в района и Родопите изобщо да има природни паркове, а на отделни части от планината дори да се присъди статут на национални паркове, за да бъде мястото защитено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
T.A.D.
преди 12 години
Ама иначе той се е отказал... пфу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още