IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищната реформа в Куба остави редица въпроси без отговори

Много от проблемите, които вълнуват кубинците, изобщо не са засегнати в новия закон, с който властта на Острова на свободата разреши сделките с имоти

17:01 | 21.11.11 г.
Жилищната реформа в Куба остави редица въпроси без отговори

Преди близо две седмици лидерът на Куба Раул Кастро подписа закон, с който се разрешават сделките с недвижими имоти. Безспорно това е стъпка напред към реформиране на кубинската икономика, но остава въпросът кой ще купува?

Много кубински граждани се питат как точно ще проработи реформата заради широко разпространената корупция от времето, когато сделки с жилища се правеха само по силата на сложни договори за замяна, пише MiamiHerald.com.

Освен това кубинците се питат дали ще бъдат узаконени сделките „на черно“, сключвани през годините, както и масовите незаконни раздробявания и разширявания на жилищата.

Средната месечна заплата на Острова на свободата пък е 17 долара, а банките не предлагат ипотечни кредити. Повечето купувачи разчитат на роднини и приятели от кубинската диаспора в чужбина, която тежко понесе последствията от кризата.

Единствено артистите, които често имат ангажименти в чужбина, и кубинците, които работят „на черно“, биха могли да си позволят да си купят жилище. Само че транзакциите на парите за сделките ще се правят през Централната банка, чието основно изискване е да се докаже произходът на средствата. Така че вариантът за сделки благодарение на заможни кубинци, натрупали състояние от нелегална дейност, също отпада.

Остават неизяснени и въпросите със собствеността. Заради недостига на жилища много апартаменти са разделяни на сектори и стаи, често ползвани от повече от седем-осем семейства без никакви документи за собственост. Жилищните кооперации пък нямат сдружения на собствениците, а в повечето случаи канализацията, инсталациите и дори асансьорите в тях са строени незаконно.

В новия закон не се посочва нищо за новото строителство. Много райони на страната са поставени под възбрана за нови строежи заради военна или друга секретна дейност, която се извършва там.

Кубинците са сериозно обезпокоени и от политическата воля за жилищната реформа. Местни припомнят, че в началото на 90-те години на миналия век Фидел Кастро бързо пресече програмата за изграждане на блокове за чужденци, след като в столицата Хавана лъскави сгради започнаха да никнат като гъби.

Въпреки това много европейци и дори руснаци се сдобиха с ваканционни имоти в Куба благодарение на процъфтяващия черен пазар. В закона обаче съдбата на тези сделки също не е упомената.

Като цяло обаче жилищната реформа на Раул Кастро се одобрява от кубинците. В различни сайтове масово се публикуват обяви за продавани жилища, най-вече в столицата Хавана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още