IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Freddie Mac: Цените на жилищата в САЩ ще стигнат дъното през 2012

Пазарният фундамент в САЩ дава признаци за надежда, че най-лошото от кризата се сектора вероятно е отминало, смятат специалисти

15:06 | 15.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Жилищните цени в САЩ вероятно ще се понижат още повече и ще достигнат дъното през 2012 г., смята Франк Нотафт, старши икономист във Freddie Mac.

Възможно е през 2013 г. цените да обърнат тенденцията и да отчетат лек ръст, казва той.

Индексът за жилищните цени на Freddie Mac вероятно ще падне с 1% през 2012 г., което ще бъде шестата поредна година на спад. Прогнозите за индекса през 2013 г. сочат за очаквано повишение от 2%, пише TheStreet.

Според икономиста националните индекси прикриват значителни различия в цените на жилищата в различните региони в САЩ.

„През последната година някои пазари се повишиха и през 2012 г. вероятно ще се покачат още, докато пазарите с по-висок ръст на незаетост и сравнително голям обем от продажби на проблемни активи ще продължат да отчитат отрицателен ценови натиск през следващата година“, коментира той.

През 2012 г. лихвите по ипотечните кредити вероятно ще останат „много ниски“ поради някои правителствени мерки, насочени към сектора, казват от компанията.

Наемният пазар също може да окаже известна подкрепа на жилищния пазар, който догодина ще бъде по-добър, но няма да успее да си възвърне предишната жизненост, смята Нотафт.

Пълното възстановяване на жилищния пазар в САЩ вероятно няма да настъпи през 2012 г., но новото строителство и жилищните продажби се очаква да бъдат по-високи в сравнение с 2011 г.“, казва той, като посочва растящите намени нива и понижения дял на заетост на повечето пазари.

Добрият фундамент на наемния пазар и ограниченият брой на новозавършените апартаменти ще доведе до повече на брой сгради за отдаване под наем с пет или повече жилища, казва той. Подобреният фундамент също така може да доведе до повече рефинансиране, както и издаването на нови ипотеки за някои видове кредити.

Икономическият ръст вероятно ще бъде около 2,5%, като по-високите от очакваното данни през последните месеци показват, че инерцията започва да се засилва отново. Безработицата ще продължи да се понижава, но ще остане „притеснително над 8%“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още