IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичният сектор за имоти в Европа завърши 2011 с 10% негативна възвръщаемост

Северна и Южна Америка отчитат положителен резултат от 14%, а Азия - загуба от над 19%

11:34 | 04.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Публичният сектор за имоти в Европа завърши 2011 с 10% негативна възвръщаемост

Икономическата несигурност и волатилността на капиталовите пазари не подмина и публично-търгуваните компании за имоти в Европа.

Секторът на публичните компании на континента завърши 2011 г. с негативна възвръщаемост от 10,4%, сочи индексът на GPR 250 Europe.

За сравнение резултатът за 2010 г. бе положителна възвръщаемост от 17%. За декември индексът показа понижение във възвръщаемостта от 0,7% в сравнение с предходния месец.

Резултатът за Европа се сравнява с положителна възвръщаемост от 13,8% за 250-те компании, включени в индекса за Северна и Южна Америка – GPR 250 Americas и със загуба от 19,3% за азиатските публични компании.

В Европа Швейцария бе единствената страна, която отчете положителен резултат през изминалата година с възвръщаемост от 10,8%.

В дъното на индекса бяха Полша, Испания и Италия, съответно с понижение от 66%, 58% и 44%.

Двуцифрен спад във възвръщаемостта отчитат също и Турция, Норвегия, Холандия, Германия, Австрия, Финландия, Швеция и др.

Водещи сред тях са Турция, Норвегия и Холандия, чиито компании, участващи в индекса, завършиха годината със спадове съответно от 33%, 28% и 25%.

По-ограничени са пониженията във Франция, Великобритания и Белгия, където секторите регистрираха спадове съответно от 8,2%, 5,2% и 5%.

У нас индексът на дружествата със специална инвестиционна цел - BGREIT, през миналата година отчете ръст от 18,2%. "Причината за това беше преструктурирането на портфейлите от недвижими имоти при някои от тях, както и стабилните парични потоци и финансови резултати, които те донесоха на своите акционери”, коментира анализатор в края на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Всичко хубаво казано, ама от кого точно искаш тези доходи? В смисъл трябва някой да ти осигури жилище,кола и прочие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Спрете изкуствената стагнация на българската нация! Дайте ни европейските средно статистически доходи за да си купим жилища, нови коли и всичко необходимо за пълноценното ни съществуване! Оцеляването не е човешко щастие в екологично чиста околна среда, а ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още