IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама излезе с пореден план за подпомагане на собствениците на жилища

От новата програма ще могат да се възползват 2-3 млн. собственици, чиито ипотеки не са държавно гарантирани

12:41 | 26.01.12 г.
<p>
	Правителството продължава с опитите да ограничи налагането на възбрани върху жилища. Снимка: respres. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></p>

Правителството продължава с опитите да ограничи налагането на възбрани върху жилища. Снимка: respres. Лиценз: Creative Commons

Президентът на САЩ Барак Обама предложи нов план за подпомагане на кредитополучателите и намаляването на месечните им вноски по ипотеките, съобщи Bloomberg.

Обама внася за разглеждане в Конгреса нов законопроект, в който е предвидено кредитополучателите да спестяват до 3 хил. долара годишно чрез рефинансиране на техните ипотеки с нови кредити на рекордно ниски лихви, гарантирани от Федералната жилищна администрация.

Новата програма ще се отнася до всички собственици на жилища, закупени с ипотеки, без значение дали заемите са гарантирани от правителствените ипотечни агенции, допълни американският президент.

И в момента в САЩ се прилагат подобни програми, но в тях могат да се включат само кредитополучатели, чиито ипотеки са гарантирани от държавата.

Новата програма ще е насочена към собствениците, които дължат на банките повече, отколкото струва домът им, съобщи за New York Times правителствен източник, пожелал анонимност. По негови оценки инициативата може да обхване от 2 до 3 млн. души, като разходите едва ли ще надвишават 10 млрд. долара.

Предстои обаче тези детайли да бъдат уточнени.

Законопроектът е поредният, с който държавната администрация в САЩ се опитва да даде импулс на буксуващия жилищен пазар в страната. С него правителството не само се опитва да предотврати налагането на още възбрани върху имоти, но и да редуцира разходите на кредитополучателите, които не изпитват финансови затруднения. Така те биха могли да увеличат потребителските разходи.

Анализатори обаче са скептични дали новата правителствена програма ще проработи адекватно. Според Едуард Милс от FBR Capital Markets, цитиран от The Wall Street Journal, законопроектът е „мъртъв от самото му създаване“. Според него програмата няма да мине в Конгреса заради опозицията, която се противопоставя на допълнителните интервенции на ипотечния пазар.

Джаред Сайсбърг от Guggenheim Securities също има съмнения, че проектът ще прерасне в закон. Притеснителна е и неяснотата около обхвата на програмата, по думите на Сайсбърг.

Експертите от KBW пък смятат, че новата програма по-скоро надгражда настоящите.

Ден по-рано Обама съобщи, че специално звено ще разследва нарушения на американските банки, свързани с ипотечното кредитиране. Правителството продължава да преговаря с най-големите банки-кредиторки във връзка с масовите случаи на автоматично налагане на възбрани върху имоти без задълбочено разглеждане на всеки казус поотделно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още