IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли дяловият капитал да спаси жилищния пазар в САЩ?

Само защото нещо е евтино не означава, че няма да поевтинее още повече, коментират анализатори пазара в САЩ

12:30 | 06.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Някои големи дялови инвеститори изкупуват отнети жилища в САЩ, за да ги превърнат в имоти за отдаване под наем, пише Washington Post.

Наскоро стана ясно, че две компании смятат да инвестират по 1 млрд. долара всяка през следващите години в отнети имоти, пише Bloomberg.

Това следва програмата на администрацията на Обама да превърне около 200 хил. еднофамилни жилища с просрочени ипотеки в имоти за отдаване под наем, за да съживи жилищния пазар в САЩ.

Сред тях ще бъдат и имоти, които в момента са част от портфолиото на Fannie Mae и Freddie Mac, в което влизат близо 32 хил. имота, отнети поради необслужвани задължения.

Washington Post обаче цитира анализатора Ийвс Смит, който е скептичен, че компаниите за дялови инвестиции могат дългосрочно да бъдат привлечени от идеята за покупка и управление на голям брой имоти. Поне не докато жилищните цени продължават да падат.

Инвеститорите може да сключат няколко първоначални сделки на изгодни цени, но жилищните имоти са трудни за управление и за да представляват добра инвестиция те се нуждаят от добър ценови ръст.

Спомняте ли си, когато инвестиционните банки изкупуваха евтини ипотеки, активи и кредитори в края на 2006 и 2007 г., убедени, че купуват на дъното? После се опитваха да ги продадат обратно през 2008 г. на хедж фондове и други инвеститори.

Само защото нещо е евтино не означава, че то няма да поевтинее още повече, пише изданието.

Въпреки че жилищните цени наскоро достигнаха ново дъно, някои смятат, че пазарът като цяло не е достигнал дъното си. Така че други компании за дялови инвестиции и други инвеститори, които потенциално биха проявили интерес към жилищния пазар, може да не са толкова склонни да поемат този риск. Поне не все още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още