IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как „скритото предлагане" убива пазара на имоти в САЩ

Един от основните фактори, които все още потискат цените на имотите е огромният брой жилища, които се продават, но не са обявени, пише Тайм

17:08 | 09.02.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Как „скритото предлагане" убива пазара на имоти в САЩ

В последно време се появиха редица положителни признаци за пазара на имоти в САЩ. Броят на възбраните се понижи, новите проекти за жилищно строителство се увеличиха, а цените в няколко пазара поеха нагоре за първи път от 2006 г. насам.

Въпреки това два различни доклада наскоро показаха, че цените за САЩ като цяло се понижиха с между 3,5 и 5%.

Един от основните фактори, които все още потискат цените на имотите, обявени за продан, е огромният брой жилища, които не са обявени за продажба, но би трябвало, пише сп. „Тайм“.

Докато общият пазар отчете 5% ценови спад през 2011 г., цените на непроблемните имоти отчетоха само малко понижение, казва Марк Флеминг, старши икономист на CoreLogic.

Продажбите на проблемни активи потискат пазара, тъй като банките искат да се отърват от тези имоти възможно по-скоро и са склонни да ги продават дори на загуба.

Не е съвсем ясно колко проблемни имота е необходимо да бъдат „изчистени“ от системата, за да се задвижи пазарът, пише изданието.

Докато официалната статистика сочи, че във всеки един момент на пазара за продан има около 3,5 млн. жилища, още милиони имоти, които при различни обстоятелства биха били продавани, са свалени от пазара. Именно тези имоти са известни като „скрито предлагане“.

Има много причини тези имоти да не се продават. Някои са „заседнали“ в процеса по възбрана, който в някои щати често би могъл да отнеме над една година. Някои банки умишлено задържат имоти от продажба или защото не могат да се справят с целия процес, или за да не наводняват пазара с нови имоти, с което да понижат цените още повече.

Технически погледнато скритото предлагане включва също и имоти на собственици, които биха искали да продадат, но очакват подобрение на пазарните условия.

Никой не знае колко такива имота има в САЩ. По данни на Wall Street Journal техният брой може да е някъде между 3 и 10 млн. имота.

Според Bloomberg през 2011 г. в САЩ са били продадени близо 4,4 млн. жилища. В момента на пазара има около 3,5 млн. имота и ако прибавим още милиони скрито предлагане, разбираме, че ще са необходими години за продажбата на всички жилища, за да стигнем до „нормални“ пазарни нива.

Трудно е да се прецени дали някоя от държавните програми в подкрепа на затруднените собственици би могла да доведе до същностна разлика на пазара. Реалността показва, че лесно решение не съществува и цените е малко вероятно да се покачат в близко бъдеще.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
stat counter
преди 12 години
Смотана логика... Излиза че скритото предлагане е близко до 100% тъй като при достатъчно добра цена почти всички имоти биха били за продан. Всъщност така нареченото скрито предлагане излиза интегрална част от всеки пазар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Crux
преди 12 години
Точно! У нас даже не се и продват, просто си стоят празни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
sisiko
преди 12 години
Ха! Скрито предлагане! Че то у нас такива има колкото искаш. Тази статия трябва да я четат нашите пишман инвеститори и брокери в НИ, за да разберат , че доста години ще чакат да доживеят новия бленуван ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още