IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на кредитиране е най-голямата заплаха за европейския пазар на имоти

Банките остават концентрирани върху първокласните активи и ключовите пазари, като условията им често варират значително според кредитополучателя

08:24 | 09.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Недостигът на кредитиране е най-голямата заплаха за европейския пазар на имоти

Недостигът на финансиране се смята за единствената и най-голяма заплаха за възстановяването на пазара на имоти в Европа през 2012 г., смятат специалисти

Според проучване на CBRE, представено по време на изложението за имоти MIPIM, кеото се провежда в момента в Кан, ограниченията в кредитирането продължават да представляват голяма пречка за инвестициите в имоти на континента.

Близо един от всеки трима инвеститори, анкетирани от компанията, посочва този проблем като своето най-голямо опасение за възстановяването тази година.

Наличността на кредити е засегнала дейността на 43% от инвеститорите, се посочва в проучването. Причините за това са или защото инвеститорите не са могли да си осигурят финансиране за покупката на вида актив, който са искали, или условията за финансиране са били неизгодни, поради което те са се отказали.

Преди година опасенията за повторно дъно се бяха разнесли, но инвеститорите в имоти все още бяха притеснени за търсенето на наемния пазар. С утежняването на дълговата криза и влошаването на перспективите за ръст в Европа настроението значително се промени през последните 12 месеца, коментира Питър Деймсик, старши икономист за Европа, Близкия Изток и Африка в CBRE.

„Въпреки това единствената най-голяма заплаха за възстановяването на пазара на имоти все още е невъзможността на инвеститорите да получат ново кредитиране, и това значително засяга инвестиционната активност в Европа, особено извън първокласните/основни пазари.“

По-голямата част от инвеститорите, които предприемат спекулативна дейност и инвестиции в проблемни активи, отчитат ограничени възможности за финансиране. Такива инвеститори е по-малко вероятно да предвиждат повишения в инвестиционната си активност през 2012 г.

По думите на Филип Кропър продължаващите признаци на предпазливост у кредиторите са валидни за целия континент.

„Банките, които кредитират активно, остават концентрирани върху първокласните активи и ключовите пазари, и условията, които се предлагат, често варират значително в зависимост от кредитополучателя“, казва той.

Една четвърт от инвеститорите посочват опасенията за ново дъно като най-голямата заплаха пред възстановяването, предвид несигурната икономическа обстановка в началото на годината. За други 24% това е потенциалното разпадане на еврозоната.

Проучването също така показва, че инвеститорите реагират по различен начин на дълговата криза в Европа, но най-вече като избягват дадени пазари и се насочват към такива с по-ниско ниво на риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още