IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи банки в САЩ ще опрощават дългове по ипотеки

Според споразумение с правителството стойността на ипотеките няма да надвишава 120% от стойността на жилището

13:11 | 13.03.12 г. 2
Водещи банки в САЩ ще опрощават дългове по ипотеки

Американското правителство обяви подробности по споразумението с пет от водещите банки в страната за облекчаването на собственици на жилища, засегнати от спукването на „имотния балон“, съобщи Ройтерс.

Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo и Ally Financial ще трябва да намалят дълга по отпуснатите ипотечни кредити на кредитополучатели, които дължат повече, отколкото в момента струва жилището им, както и да преструктурират проблемните заеми.

Споразумението предвижда стойността на ипотеките да не надвишава 120% от стойността на жилището. Освен това месечните плащания на кредитополучателите трябва да са в такъв размер, че да не надвишават 31% от доходите им.

Ако банките опростят дългове по отпуснати от тях ипотеки, които надвишават със 75% стойността на имота, то финансовите институции ще бъдат компенсирани изцяло с размера на отписването. Ако обаче заемът е отпуснат от друг инвеститор, а само се обслужва от банката, то тя ще получи 45% от отписаната сума.

Финансовите институции освен това ще платят в брой 5 млрд. долара на щатските и на федералното правителства. От тези пари 1,5 млрд. долара ще се използват за плащания към кредитополучатели, които са изгубили домовете си поради наложени възбрани.

Петте банки ще трябва да платят и всички глоби по заведените срещу тях дела за вътрешни нарушения във връзка с автоматичната обработка и одобрение на документи за възбрана върху жилища.

Осигурява се и независимо наблюдение на всички процеси, регламентирани със споразумението, така че да се гарантира неговото изпълнение. Крайните резултати ще бъдат публично оповестени.

Споразумението между правителството и петте финансови институции вече е внесено в съда във Вашингтон, макар че някои от банките да преговарят по отделни точки. Предстои окончателното одобрение на споразумението да бъде дадено от съдия.

Асоциацията на ипотечните инвеститори предупреди обаче, че ще се намеси, тъй като споразумението изключва инвеститорите в ценни книжа, обезпечени с ипотеки. Според организацията финансовият интерес на инвеститорите може да бъде увреден от предстоящите модификации.

Асоциацията смята да подаде съдебен иск и да поиска да се наложат ограничения върху модифицирането на кредити, притежавани от инвеститори, както и някои други технически промени, за да защити интересите на инвеститорите.

Потребители на финансови услуги пък подкрепят идеята споразумението да се разпростре и върху други банки. От американската асоциация на защитниците на потребителските права коментираха, че банките са обслужвали „отвратително“ ипотечните заеми, а споразумението с правителството „им дава правилната посока на действие чрез налагането на доста солени глоби“.

Извън тези дискусии експерти изразиха съмнение дали правителството на САЩ всъщност действа достатъчно строго.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Мировойска
преди 12 години
"отпуснатите ипотечни кредити на кредитополучатели, които дължат повече, отколкото в момента струва жилището им" - сега у нас също има такива случаи. Ако подобни правила се въведат тук, много хора ще си поемат въздух в труден момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още