IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващ спад в новите ипотеки на Острова през февруари

Натискът върху британския жилищен пазар може да се повиши през следващите месеци, смятат икономисти

09:40 | 30.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изненадващ спад в новите ипотеки на Острова през февруари

Броят на новоотпуснатите ипотечни кредити във Великобритания през февруари отчете по-голям спад в сравнение с прогнозите на икономистите, сочат данни на Централната банка на Англия, цитирани от Bloomberg.

С това ипотеките достигнаха най-ниското си ниво за осем месеца, тъй като икономическата несигурност засегна търсенето на имоти, а банките затегнаха условията за кредитиране.

Британските кредитори отпуснаха 48 986 заеми за покупката на жилище през февруари в сравнение с 57 899 през предходния месец, съобщиха от централната банка днес.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха прогнозирали спадът да доведе общия брой до 57 200.

В отделен доклад на централната банка се казва, че кредиторите очакват наличността на ипотечното кредитиране „леко“ да се понижи през второто тримесечие.

По-рано тази седмица управителят на Централната банка на Англия Мървин Кинг каза, че финансовата криза не е свършила, като банките продължават да се борят да изчистят своите баланси в условията на кредитните сътресения в Европа.

Цените на жилищата във Великобритания отчетоха значителен месечен спад през март, с което отбелязаха най-голямото си понижение за последните две години, сочат данни на Nationwide.

Експерти смятат, че има вероятност жилищният пазар на Острова да се окаже под още по-голям натиск за в бъдеще, тъй като растящата безработица ще продължава да подкопава потребителското доверие.

„Домакинствата все още са много притиснати, а инфлацията изпреварва значително ръста на заплатите“, коментира Виктория Кадман, икономист от Investec Securities.

За тях няма реални стимули да променят поведението си в това отношение и да повишат търсенето на ипотечни кредити, така че е трудно да се очаква някаква значителна положителна промяна през следващите няколко месеца, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още