IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко поколения под един покрив - новата американска действителност

Броят на хората между 25 и 34 г. възраст, които живеят с родителите се, е скочил с над 25% между 2001 г. и 2007 г.

15:33 | 04.04.12 г.
Няколко поколения под един покрив - новата американска действителност

Докато икономическите проблеми продължават да удрят по джобовете на потребителите, все повече американци откриват, че да си съквартирант с мама и татко или пък с вече порасналите деца би могло да облекчи финансовото състояние в тези трудни времена, пише CNN Money.

Към 2010 г. 4,4 млн. американски жилища са подслонявали три или повече поколения под един покрив, докато две години по-рано няколко поколения са обитавали 3,8 млн. жилища, показват последните данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ.

CNN разказва историята на Алиша Мура, чийто свекър се пенсионира като преподавател в Университета в Аризона през 2010 г., за да се отдаде на проекти в частния сектор в областта на аквакултурите и биогоривата. Точно тогава икономиката се срива, което води до застой в бизнеса му.

Скоро след това започват здравословните проблеми на Алиша и семейството решава, че ще е най-добре да се преместят да живеят заедно. Сега всички - Алиша, съпругът й, двете им малки дъщери, свекърът и свекървата - живят под един покрив.

"Не само че пестим пари, но и стрес, време и други ресурси заради това, че възрастните се грижат за децата през деня", казва Мура.

По данни на Pew Research Center бедността сред хората, живеещи в домакинства, съставени от няколко поколения, е била 11,5% през 2009 г. (за когато са най-пресните налични данни) в сравнение с 14,6% сред онези, които не споделят жилището си с други възрастни, освен съпрузите или партньорите си.

От Бюрото за преброяване на населението отчитат, че броят на домакинствата, в които има поне още един възрастен, който не е съпруг или партньор, е нараснал с 10,7% до 21,8 млн. домакинства през пролетта на 2011 г. в сравнение с 19,7 млн. четири години по-рано.

В много от тези домакинсва има "пораснали" деца, които са се завърнали в родните си къщи, след като не са успели да си намерят работа. Броят на хората между 25 и 34 г. възраст, които живеят с родителите се, е скочил с над 25% между 2001 г. и 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още