IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът Black Sea Property иска две години, за да реализира активите си у нас

Въпреки недостига на предлагане в някои сегменти, липсата на кредитиране не позволява развитие на нови проекти, смятат от фонда

11:24 | 11.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фондът Black Sea Property иска две години, за да реализира активите си у нас

Листнатият на Лондонската борса инвестиционен фонд за имоти Black Sea Property Fund Limited ще препоръча на акционерите си да удължат живота на компанията с две години, за да реализира активите си у нас и да върне капитал на собствениците.

Според учредителния договор на фонда той трябва да реши до края на юни 2012 г. дали да прекрати дейност или да удължи срока на съществуването си. В тази връзка от фонда свикват общо събрание на акционерите на 28 юни.

Фондът има инвестиции във ваканционния сегмент, като имаше заплануван и луксозен жилищен проект в София.

Пазарът в България се характеризира със значителен излишък на предлагане на ваканционни имоти и недостиг на финансиране за развитие на имоти, казват от фонда.

Гръцките и европейските банки, които доминират в българския банков сектор, имат значителни трудности в своите собствени страни и не отпускат кредитиране за проекти в България. 

Наред с това изглежда, че те имат огромен инвентар от имоти, чиято стойност не е актуализирана, за да отрази понижените пазарни нива. Поради тази липса на кредит и прекомерен излишък от инвентар на пазара от фонда смятат, че няма да успеят да развият заплануваните си проекти в обозримото бъдеще.

Въпреки че проектът на фонда в София е заплануван като висококачествен, луксозен жилищен комплекс, за каквито в столицата има недостиг, пазарните условия не позволяват той да бъде реализиран, казват от Black Sea Property. Банките не отпускат кредитиране независимо от качеството на проекта, което не е успяло да накара и някой инвеститор да предложи адекватна цена за комплекса.

От фонда прогнозират, че кредитните пазари в един момент ще се възстановят и търсенето на проекти за развитие на имоти ще се възроди, но настоящият момент не е такъв и проектите трябва да бъдат замразени и запазени в портфоилото докато ситуацията се подобри.

Фондът има и няколко завършени проекти по Черноморието, в които продължава да продава ваканционни единици, надявайки се, че до края на лятото на 2013 г. ще успее да продаде всички или по-голямата част от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
watergateory
преди 11 години
недостиг на предлагане?!? това да не е шега, а инвесторе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още