IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ нарастват, но не навсякъде

Локацията си остава основният фактор, който движи цените, показва изследване на Zillow

14:40 | 21.06.12 г.
Цените на жилищата в САЩ нарастват, но не навсякъде

С подобряването на състоянието на все повече пазари на жилища в САЩ старата истина за най-важното нещо за един имот: локацията, още веднъж доказва, че е валидна с пълна сила, пише Wall Street Journal.

Докато пазарите на имоти в цялата страна се надигнаха и сринаха едновременно по време на бума и последвалия крах, нови данни, анализирани от компанията за недвижими имоти Zillow Inc., показват, че пазарите излизат от кризата с различна скорост.

За жилищата в търсените квартали, включително тези, разположени в близост до транспортни коридори и с първокласни държавни училища, лесно се намират купувачи. За онези в квартали само на няколко мили от подобни съоръжения кандидатите намаляват.

Данните показват възстановяване на няколко пазара. Близо 94% от населените места във Финикс и 90% от тези в Денвър отчитат повишение на цените за трите месеца, завършили през април - съответно с 5% и 6% на годишна база.

В същото време увеличение има едва в 6% от местата, изследвани в Албъни, Ню Йорк в сравнение с 28% година по-рано.

Има и много градове, които са по средата. В Сиатъл например повишение на цените има в над една трета от населените места. Въпреки че това представлява силно подобрение отпреди година, когато поскъпване на имотите имаше едва в 3% от населените места, продължаващият спад на цените в останалата част от региона доведе до запазване на миналогодишните нива за района като цяло.

Във Вашингтон пък, където цените като цяло са нараснали с 0,3% спрямо същия период на миналата година, все пак е налице спад в 40% от населените места.

Все повече жилищни пазари в САЩ отчитат засилване на продажбите в сравнение с миналата пролет, въпреки че броят на обявените за продан жилища на много пазари намалява. В Сиатъл, например, броят на обявите към края на май е бил с 43% по-малък в сравнение с май миналата година най-вече поради забавянето на процеса на обработка на възбраните от страна на банките и тенденцията продавачите да задържат имотите си, вместо да понасят големи загуби от продажбата им.

В резултат на това цените започват да вървят нагоре, но "това не се случва във всеки квартал", посочва Глен Келман, главен ипзълнителен директор на компанията от Сиатъл Redfin. "Хората наистина търсят качество", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още