IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът в Силициевата долина като източник на социално напрежение

Пазарът на имоти в региона процъфтява, но на цената на високи разходи за наем и напрежение при разпределението на публичните ресурси

18:41 | 26.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Бумът в Силициевата долина като източник на социално напрежение

Технологичният бум в Силициевата долина със сигурност спомогна за пресичането на процеса по обезлюдяването на района, но повишеният поток на приходящите работници и служители допринесе за значителното нарастване на разходите за жилищата, както и доведе до напрежение при разпределението на публичните ресурси, пише The Wall Street Journal.

Перспективите, но и опасностите от икономическия бум в региона, са били преживени от Женевиев Шийхан и съпругът й. Те пристигат в Силициевата долина от Сан Франциско, за да работят в „машината“ за социални игри Zynga и са провели истински лов на жилище.

Двойката оприличава огледите на къщите на зоологическа градина, а накрая е завишила бюджета си за наем с 40%, за да се установи в ... двустаен апартамент.

"Много хора искат да живеят тук и са готови и способни да плащат невероятно високи цени за това“, коментира Шийхан.

Иън Шугъл от Ню Йорк също споделя, че търсенето на дом в Сан Франциско за него е било убийствено.

Новата миграционна вълна към Силицевата долина сложи край на периода на затишие, през който много хора избягаха от Сан Франциско към щатите Аризона и Невада, които предлагаха атрактивни работни места и евтини жилища.

За десетте години до края на 2010 г. средно по 9 хил. души годишно са напускали Сан Франциско, показват данни на департамента по финансите на Калифорния. Разширяването на града в този период се е дължало основно на имигрантския поток от чужбина.

Все още няма актуални данни за миграционните потоци от 2011 г. и началото на 2012 г. Икономисти и работодатели обаче смятат, че развитието на технологичния сектор в Сан Франциско привлича все повече работници и служители. Заетите в Силициевата долина пък предпочитат да живеят в южните райони на Сан Франциско.

Това се доказва и от данните за безработицата в мегаполиса. През април тя е била 7,4% при средно ниво от 8,1% за САЩ, докато година по-рано е отчетено равнище от 8,4%.

Миграционният поток към града обаче създава и проблеми. Затруднено е движението по основната пътна артерия, която свързва Сан Франциско със Силициевата долина. Отчита се и ръст на пътуващите с железниците, въпреки повишението в цените на билетите.

Говорителят на Caltrain Кристин Дън отбелязва, че влаковете се „пукат по шевовете“, затова дружеството е решило да пусне допълнителни вагони.

Сан Франциско, където действат стриктни ограничения за новото строителство, не може да се справи и с постоянния ръст на търсенето на жилища. В резултат разходите по наемането на жилищата в региона са регистрирали най-бърз ръст в САЩ през първото тримесечие.

Подобна е и ситуацията в Сан Хосе, който е третият най-бързо растящ пазар на наеми в САЩ след Ню Йорк и Сан Франциско.

Собственици споделят, че само след един освежаващ ремонт биха могли да отдадат притежаваните от тях жилища на 30-40% по-висока цена.

Това обаче посъбуди и защитниците на правата на хората в региона със средни и ниски доходи. Правозащитници отбелязват, че някои от по-нископлатените жители на Сан Франциско и околните градчета са се изселили на около 200 км разстояние в търсене на по-достъпни жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 09.09.22 г.

503 Service Unavailable

No server is available to handle this request.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още