IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световни пенсионни фондове се насочват към земеделската земя

Малко активи останаха незасегнати от нестабилните пазари, което насочва все повече инвестиции към земя, смятат експерти

13:20 | 05.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Световни пенсионни фондове се насочват към земеделската земя

Някои от най-големите пенсионни фондове в света насочват инвестициите си към пазара на земеделска земя, за да диверсифицират портфейлите си и да постигнат стабилна възвръщаемост в условията на пазарна нестабилност.

Представители на водещи американски и европейски пенсионни фондове са заявили пред Ройтерс, че малко активи са останали „имунизирани“ към нестабилните пазари, което ги е накарало да се насочат към земеделската земя.

„Кризата ускори нашата земеделска програма“, казва Хосе Миная, директор "Природни ресурси и инфраструктурни инвестиции" във фонда TIAA-CREF, който управлява активи от над 500 млрд. долара на американски университетски професори и служители в неправителствения сектор. Фондът е направил значителни инвестиции в областта на земеделската земя.

"През 2008 и 2009 г. земеделският портфейл отчете изключително добри резултати и ликвидността за нас се повиши. Единственото нещо, което хората притежаваха и което имаше някаква стойност, бяха материалните активи – земята", добавя той.

Цените на земеделската земя се повишиха до рекордно високи нива в няколко щата в САЩ. Резултатите от проучване, насочено към пазара във Великобритания, пък показват, че цените на земеделската земя ще изпреварят по ръст цените на златото, петрола и жилищните имоти в престижните райони на Лондон.

Растящото търсене на храни в развиващите се икономики и повишената експлоатация на земя за биогорива са основните фактори, които движат търсенето на земеделски продукти и ускоряват инвестициите в земя.

По оценка на неправителствената организация Grain инвестициите на пенсионните фондове в земеделска земя през 2011 г. са възлизали на около 15 млрд. долара в глобален план. По нейни оценки тази сума може да се повиши двойно до 2015 г.

Статията е с коментарно-аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестициионно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още