IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 5 години може да се формира нов балон на пазара на имоти в Европа

Инвеститорите имат кратка памет, посочва Рик Луис, изпълнителен директор на Tristan Capital Partners

15:36 | 11.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До 5 години може да се формира нов балон на пазара на имоти в Европа

Каква е поуката от последната криза на пазара на имоти? Как ще гледат на него тези, които отчетоха значителни загуби след като купиха с нереалистични очаквания, които не се оправдаха?

Различни гледни точки съществуват за бъдещето на пазара на имоти, с оглед различните сегменти, локации и видове играчи. Докато някои предвиждат още тежки години пред сектора, други смятат, че вече се вижда дъното след няколко години спад и стагнация.

Паметта на инвеститорите е кратка и секторът в Европа ще се балонизира по-скоро отколкото мнозина очакват. Това мнение споделя Рик Луис, изпълнителен директор на инвесиционната компания Tristan Capital Partners, която наскоро обяви планове да инвестира 750 млн. евро в опортюнистични сделки на континента.

Цитиран от FT той казва, че пазарът ще се възстанови в „не толкова далечното бъдеще и най-много пет години ще са необходими да се формира новият балон. „Оптимизмът в нашия сектор е поразителен“, казва той.

„Институционален дарвинизъм“

„Хората се отърсват от прахта и се връщат в играта. След три до пет години ще се върнем към някаква форма на безразсъдна еуфория“, смята той. „Ще преживеем още един балон на цените на активите в рамките на нашия живот.“

Междувременно обаче той предвижда сериозни преструктурирания на инвестиционния сегмент през идните години, което ще е част от оздравителния процес в сектора.

На фона на мащабно прочистване от заъдлженията на пазара, вероятно ще станем свидетели на период на недостиг на капитал, който ще събори много от инвеститорите в имоти.

„В сектора върви огромна консолидация, това е лятото на равносметката“, казва той, като предвижда значителен спад в броя на фонд мениджърите на пазара.

„Хората осъзнават, че няма "храна". В момента има институционален дарвинизъм, при който оцеляват само най-силните. Това е като игра на столове, а в стаята определено няма столове за всички“, коментира той.

„Знам, че ние ще оцелеем, но имаме много приятели и колеги, които не са сигурни, че могат да привлекат капитал. Ако не могат, няма да имат бизнес.“

„Моментът е сега“

Наред с всичко той твърди, че моментът за инвестиции в имоти е именно сега. Според него обърканата ситуация на много пазари предоставя големи възможности. Въпреки че отношението към инвестициите в Европа се промени към по-негативно, фундаментът на сектора е много добър, смята той.

Кредитен ресурс може да се осигури на нива от 3,5 до 4%, а доходността на имотите, които компанията преследва, е между 7 и 9%. „Финансовият натиск е ужасен за потребителите, но страхотен за имотите“

Въпреки че по-нискорисковите активи стават все по-трудни да се намерят и да бъдат придобити на разумни нива, пазарът предлага множество възможности за извличане на стойност от имоти с „една-две поправими забележки“.

Така например през март компанията придоби офис и жилищна сграда във Франкфурт за 81,3 млн. евро. Основният наемател на сградата е бил пред изтичане на договора, а собственикът е бил „мотивиран да продава“, притиснат от банките.

След придобиването Tristan успяла да удължи срока на наема за 15 години, с което е „подобрила стойността на актива с 20-30%“, казва Луис.

По подобен начин компанията е успяла да повиши с 40% стойността на жилищен проект в Дюселдорф, който придобила за близо 36 млн. евро по време на процес по възбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Сега е момента апартаменти и молове не останаха, айде народе след 5 години ще са 2-3 пъти по-скъпи и ще направите много пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още