IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките се активизираха с летни промоции по ипотечните кредити

Младите купувачи на възраст между 26 и 35 г. остават най-активни в тегленето на кредити

11:00 | 13.08.12 г. 28
Банките се активизираха с летни промоции по ипотечните кредити

Банките масово са подготвили летни промоции и предлагат ипотечни кредити в лева и евро с лихви от порядъка на 6-7%, посочват от КредитЦентър в редовния си анализ на ипотечния пазар.

Изпълнителният директор на компанията Тихомир Тошев пояснява, че голям процент от купувачите на жилища се определят от банките като стабилни кредитополучатели, а изискванията на финансовите институции към тях са много близки до тези отпреди кризата.

„Клиент с постоянен доход, който е на работното си място повече от 6 месеца и е с добро кредитно досие, на практика винаги ще получи финансиране“, посочва се в доклада на компанията.

Проблем обаче имат хората, които на практика работят в „сивия сектор“ и официално получават минимални заплати. Те не могат да получат исканите от тях кредити, въпреки че най-вероятно имат възможност да ги изплащат, отбелязват експертите.

Купувачите на имоти по-внимателно избират банката, от която да си осигурят средствата за сделката. По-дългият срок, в който те избират финансова институция обаче е незначителен на фона на времето, за което избират жилище, коментира Тихомир Тошев.

„Над 85% от нашите клиенти получават предварително одобрение, но в рамките на три месеца трудно успяват да открият своя имот”, посочва Тошев.

Според кредитните консултанти хората вече не изпитват страх от дългосрочни финансови ангажименти – една тенденция, която владееше пазара от кризата насам, но държат на всяка цена да направят изгодна сделка. Това обаче понякога създава нереалистични очаквания и прави сделката невъзможна.

Тихомир Тошев обяснява, че има клиенти, които тръгват с нагласата, че продавачът може и трябва да свали не 10%, а понякога дори 20% от обявената цена. „Ударните сделки са единици, докато масовите сделки са на цени близки до средните пазарни“, допълва той.

През месец юли средният размер на изтеглените кредити продължи да пада и отново е под 30 хил. евро – 29 113 евро. Тенденцията левовите кредити да стават все по-популярни продължава и вече 35% от изтеглените ипотечни заеми са в българска валута, сочат данните на консултантите.

Средният размер на ипотечни кредити в София е намалял с още 3 хил. евро, което се дължи основно на активността в ниския ценови сегменти. Единичните сделки за луксозни имоти не могат да натежат в статистиката, където преобладаващи остават покупките на двустайни жилища на цени между 35 хил. и 45 хил. евро.

Младите купувачи на възраст между 26 и 35 г. остават най-активни в тегленето на кредити. Техният дял обаче намалява с няколко пункта за сметка на купувачите над 45 г. Последните са активни на пазара на имоти през цялата година, но досега предпочитаха да купуват изцяло със спестени средства. През лятото обаче и те са започнали да търсят външно финансиране на сделките, макар и минимално.

Данните на компанията показват, че през юли над 90% от всички ипотечни кредити са за суми под 50 хил. евро, докато през 2008 г. това беше средният размер на теглените заеми. Причините да се теглят по-малки суми са две – по-ниските цени на имотите и по-големия процент самоучастие при сделка с имот.

Почти двойно е покачването при ипотечните кредити за лично ползване. Хората използват тези средства за ремонт на имотите си, тъй като другият им избор е да теглят потребителски при по-високи лихви и с поръчители. Тези кредити за малки като сума и се теглят за кратък срок.

През юли близо 85% от кредитополучателите, които са изтеглили ипотечен заем през юли, са с месечен доход в интервала 1 500 – 2 500 лева месечно. Нарастват и домакинствата с високи доходи – над 4 хил. лева месечно, които теглят кредит за покупка на имот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
Моля, някой колега от форума да му обясни обосновано защо лихвите по кредитите ще паднат ако приемем еврото. Някак си ми е трудно да си представя как банките доброволно ще се лишат от огромните печалби които в момента реализират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
За внесения остатък в банка пиеш една студена вода , защото след 14 години ще трябва да си спечелиш други пари с които да си купиш жилище. Твърде е вероятно парите дори на външен вид да са различни.. Най добрия вариант е да строи жилище със спестените пари , странно обаче никой не го предлага на простосмъртните. Не е вариант да се натрупват суми в размер едно цяло жилище по пазарната му цена и да се държат в банка , където е ясно че те не стоят а се раздават на хора които не са гарантирали че ще ги върнат. С доход се доказва че сумата може да бъде върната !!! , с гаранция и залог срещу нея на недвижимо имущество което се оценява на пъти повече пари се гарантира , че сумата ще бъде върната ! Коментара може - не може отпада във втория вариант. Странно също , че банките така и не предпочетоха него. Освен това те се вращали на варианти на кредитиране отпреди кризата , какво ще ни докарат - то е ясно пак криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
MZ/X
преди 11 години
Сериозни грешки правиш! Имот за 100к никога не можеш да го вземеш под наем за 400 лева! Освен това дългосрочно цените на имотите се покачват с инфлацията, но в България ще има и един еднократен бум.В момента в който въведем еврото лихвите по кредитите ще паднат от 8-10% на 4-5%, което реално ще удвои финансовите възможности на хората купуващи имоти! Когато Словакия въведе еврото стана точно така до сега цените на имотите там са едни от най-високите в бившия соц лагер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
0pk
преди 11 години
Пример - вземем 100к лева(примерно) за 20г., при около 10% годишна лихва+такси (повече е), с един кредитен калкулатор го сметнах - излизат по 1000 лева месечна вноска. т.е. за 20г. х 12м. х 1000лв. = 240 000лв. Сиреч плащаме отгоре още 140к.Ако приемем че можем да заделим излишни 1000лв. на месец за погасяване на кредит, но вместо кредит живеем под наем за 400лв./мес. а остатъка го внасяме в банка, то без да смятаме лихвите, 100к ще направим за 100000/600=166.66 приблизително 167 месеца. или около 14 години. Т.е. ще имате лично жилище след 14г., вместо след 20г.Не виждам нищо примамливо в кредитирането. Поправете ме ако греша. =]PS: то лятото мина, за какви летни промоции иде реч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Те докато раздават кредити с условие доходи..все ще са им лоши кредитите и няма да им ги връщат.Освен това дават на държавни служители , а когато удари хиперинфлацията техните заплати ще станат фиктивни и на по големи в пъти вноски от тях банките не могат да разчитат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Как ли ще ги върнат тези кредити , когато банките им поискат скоро фантастични лихви за да не губят от хиперинфлацията. Пак купуват имоти за банките , будалите нямат свършване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
STGEORGE
преди 11 години
"Проблем обаче имат хората, които на практика работят в сивия сектор и официално получават минимални заплати. Те не могат да получат исканите от тях кредити, въпреки че най-вероятно имат възможност да ги изплащат, отбелязват експертите."Айде пак старата песен на нов глас!Само до преди няколкод дена питахте защо раздавате кредити на разни "гащници" дето не могат да си ги плащат сега що не давате на тези които мамят държавата!Ами много просто - щом като *** държавата със заплата и осигуровки, то колко му е да измами и Банките. Утре нали на тази Държава ще разчитам да ме защити от некоректни Длъжници!Така че хайде първо да се научим да бъдем коректи към Държавата а след това да имаме претенции!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още