IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките се активизираха с летни промоции по ипотечните кредити

Младите купувачи на възраст между 26 и 35 г. остават най-активни в тегленето на кредити

11:00 | 13.08.12 г. 28
Банките се активизираха с летни промоции по ипотечните кредити

Банките масово са подготвили летни промоции и предлагат ипотечни кредити в лева и евро с лихви от порядъка на 6-7%, посочват от КредитЦентър в редовния си анализ на ипотечния пазар.

Изпълнителният директор на компанията Тихомир Тошев пояснява, че голям процент от купувачите на жилища се определят от банките като стабилни кредитополучатели, а изискванията на финансовите институции към тях са много близки до тези отпреди кризата.

„Клиент с постоянен доход, който е на работното си място повече от 6 месеца и е с добро кредитно досие, на практика винаги ще получи финансиране“, посочва се в доклада на компанията.

Проблем обаче имат хората, които на практика работят в „сивия сектор“ и официално получават минимални заплати. Те не могат да получат исканите от тях кредити, въпреки че най-вероятно имат възможност да ги изплащат, отбелязват експертите.

Купувачите на имоти по-внимателно избират банката, от която да си осигурят средствата за сделката. По-дългият срок, в който те избират финансова институция обаче е незначителен на фона на времето, за което избират жилище, коментира Тихомир Тошев.

„Над 85% от нашите клиенти получават предварително одобрение, но в рамките на три месеца трудно успяват да открият своя имот”, посочва Тошев.

Според кредитните консултанти хората вече не изпитват страх от дългосрочни финансови ангажименти – една тенденция, която владееше пазара от кризата насам, но държат на всяка цена да направят изгодна сделка. Това обаче понякога създава нереалистични очаквания и прави сделката невъзможна.

Тихомир Тошев обяснява, че има клиенти, които тръгват с нагласата, че продавачът може и трябва да свали не 10%, а понякога дори 20% от обявената цена. „Ударните сделки са единици, докато масовите сделки са на цени близки до средните пазарни“, допълва той.

През месец юли средният размер на изтеглените кредити продължи да пада и отново е под 30 хил. евро – 29 113 евро. Тенденцията левовите кредити да стават все по-популярни продължава и вече 35% от изтеглените ипотечни заеми са в българска валута, сочат данните на консултантите.

Средният размер на ипотечни кредити в София е намалял с още 3 хил. евро, което се дължи основно на активността в ниския ценови сегменти. Единичните сделки за луксозни имоти не могат да натежат в статистиката, където преобладаващи остават покупките на двустайни жилища на цени между 35 хил. и 45 хил. евро.

Младите купувачи на възраст между 26 и 35 г. остават най-активни в тегленето на кредити. Техният дял обаче намалява с няколко пункта за сметка на купувачите над 45 г. Последните са активни на пазара на имоти през цялата година, но досега предпочитаха да купуват изцяло със спестени средства. През лятото обаче и те са започнали да търсят външно финансиране на сделките, макар и минимално.

Данните на компанията показват, че през юли над 90% от всички ипотечни кредити са за суми под 50 хил. евро, докато през 2008 г. това беше средният размер на теглените заеми. Причините да се теглят по-малки суми са две – по-ниските цени на имотите и по-големия процент самоучастие при сделка с имот.

Почти двойно е покачването при ипотечните кредити за лично ползване. Хората използват тези средства за ремонт на имотите си, тъй като другият им избор е да теглят потребителски при по-високи лихви и с поръчители. Тези кредити за малки като сума и се теглят за кратък срок.

През юли близо 85% от кредитополучателите, които са изтеглили ипотечен заем през юли, са с месечен доход в интервала 1 500 – 2 500 лева месечно. Нарастват и домакинствата с високи доходи – над 4 хил. лева месечно, които теглят кредит за покупка на имот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 3 rate down comment 0
mikewolf
преди 11 години
Този път коментарите под поредната манипулативна статия са интересни. Към *** и МЗ/Х. А защо не отчитате в разсъжденията си и термина амортизация. ;) Тук има доста за разсъждение. Например т.нар. ново строителство с какво качество ще е след 20 години? Дали при равни начала ще може да се конкурира с една панелка? А разходите за подръжка през тези 20 години? А ако сте теглили заем и сте купили стара панелка и тя трябнва да се бута? А ако инфраструктурата край вас се промени? Например ако построят мол или хипермаркети? :) А ако построят магистрала? Време е да се разбере ясно НИ са стока като всичко друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 4
ale1
преди 11 години
Мога да те уверя,че усилията ти да обясниш очевидното ще се провалят;)! Да говориш за "Психологическо ДЪНО" на такива хора е губене на времеНикой не може да обясни очевидното - особено във време като сегашното.Населението е индоктринирано за тези 4 год и трябва Иван да види от Драган и Петкан че инвестират за да вземе решение !Лично аз , като чуя някой да използва термина "НАБУТВАНЕ" - завинаги го изключвам от групата на нормалните - той е с масово мислене-той е обречен.-----------Нищо ново не е измислено , схемата при инвестициите е като схемата при Тангото: Две напред / Една назад - нищо не се връща в изходна позиция - обещаването не е като даването , аТангото / Инвестирането продължава ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 11 години
Жалко е, че малко хора са икономически грамотни, а има толкова много "балъци" (цитирам sisiko :)) които ще се вържат на лакърдийте на Тошев и подобните...Да си купиш имот сега за да живееш в него следващите 10-15 г. със собствени спестявания (освен ако имаш доста за пране:)) си е голяма набутвация, а купуването на жилищен имот на с 20 г. кредит е церемониално харакири...мислете преди да се самоубивате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
sisiko
преди 11 години
Ей ,Тошката Тошев пак събира балъци да теглят кредити. Четири години все се отлепя от дъното, а то все повече потъва. Купувачите имали "нереалистични очаквания". Хахахахаха! Явно пишем нова икономика. Не ни интересува търсене/ предлагане. Няма значение кои са повече - продавачи или купувачи. Важно е какво казва Тошката. ХА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Когато казах, че инфлация и цените на имотите имат тясна корелация имах предвид период от 15-20 години, колкото е един ипотечен кредит. В период от 3-4 години всичко може да стане, особено, като сме след голям бум в цените на имотите и в период на голяма световна икономическа криза.Аз лично не твърдя, че по принцип е голяма далавера да се купи имот на кредит, спрямо живеенето под наем от чисто финансова гледна точка, а просто исках да кажа, че и обратното не е истина непременно. Цените на имотите зависят основно от две неща от лихвите и от доходите на населението. Ако очакваш увеличаване на доходите и падане на лихвите ще е по изгодно да купиш имот, в обратна ситуация е по изгодно да си под наем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Икономическа тъпотия е не сега, а преди кризата на надутия пазар да вземеш заем! Исторически е доказано, че най-добрите инвестиции се правят точно на дъното на кризата, когато никой не иска да инвестира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 11 години
То излиза че е голям риск за чуждите банки да си имаш национална валута и да оперираш с нея.В България това е огромен риск поради две причини:1. Няма достатъчно местни спестявания и е нужно да се взима финасиране от чужбина за банковата система.2. Няма достатъчно доверие в българския лев и фискалната политика на България (Преди само около 15-8 години имаше мораториум по външния дълг, хиперинфлация и фалит на банки)В Швейцария например ситуацията е точно противоположна! Има свръхдоверие към местната икономика и много чужденци си обменят спестяванията в швйцарски франкове и ги инвестират дори на отрицателна лихва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Много добре си спомням че повечето наеми в България преди кризата бяха изчислявани по формулата - 8-10% от стойноста на имота като годишен наем.Сега ситуацията е съвсем друга и има много шарени възможности за всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
до 5- Не правя връзка между цената на имота който ме интересува и цената на наема който съм готов да плащам. Всъщност ти колко мислиш че е наема за имот на пазарна стойност 100к лева в момента?до 5; 6 и 8- Сметката е примерна и не отчита инфлацията, защото смятам че ще я има и в двата случая. При варианта с кредит обаче, ще ти се надуе лихвата и най-вероятно ще загубиш апартамента си(който всъщност още не е твой) а при варианта със спестявания, най-много да получиш някаква обезценка но не и така фрапиращо както сте се изказали. Все пак 100к са си 100к. Не се печелят за 2-3 месеца(от повечето хора де). Също така смятам че цените в жилищния сектор не вървят съвсем ръка за ръка с инфлацията. Предните няколко години го доказват. Инфлацията си расте, а цените в жил. строителство паднаха горе долу 2 пъти от пика дето беше преди 3-4г.Не знам на вас опита какво ви говори, но има едни граници в лв/м2 , които трудно се преминават. А имотния пазар е доста гъвкав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
То излиза че е голям риск за чуждите банки да си имаш национална валута и да оперираш с нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още