IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур планира да се разшири

Планира се изграждането на многомилиарден проект в съседния щат, с който да се привлекат инвестиции и международни компании

14:08 | 04.10.12 г.
Сингапур планира да се разшири

В продължение на десетилетия след обявяването на независимостта му Сингапур беше в изострени отношения с близкия малайзиски щат Джохор и се конкурираше с него за жизненоважни ресурси, като вода и чуждестранни инвестиции, пише Wall Street Journal.

Сега обаче градът-държава се изправя пред опасност от изчерпване на запасите от земя и обединява сили с Малайзия за развиването на района на Джохор и превръщането му в атрактивна зона за международните компании, индустрията и туристите.

Ако проектът се увенчае с успех, експерти смятат, че той ще помогне на Сингапур да задържи големите компании в региона, вместо те да се преместят в държави, където разходите им биха били по-ниски.

Основният проект в района, известен като Искандар, е един от най-големите в Югоизточна Азия. Той се простира на площ от 2 100 кв. км, като планираната инвестиция в него е за 115 млрд. долара.

Скептиците обаче се съмняват дали подобен амбициозен проект може да бъде успешен, след като се изгражда в район с висока престъпност, определян от местните жители като по-бедния братовчед на града-държава.

Създаден от малайзийския суверенен фонд Khazanah Nasional Bhd. През 2005 г., Искандар първоначално трудно привличаше инвестиции, отчасти поради липсата на инфраструктура и все още празните парцели.

Друг проблем бе, че някои официални лица в Сингапур не бяха сигурни дали да подкрепят проекта, защото се бояха, че той ще се конкурира с гигантските пристанища и ориентирани към износ индустрии.

Това обаче започна да се променя, след като стана ясно, че Сингапур вече трудно се побира в границите си. Голяма част от поземлената маса на града-държава вече е покрита със сгради, молове и други проекти, а високите разходи за труд и цените на земята принудиха експортните компании да се преместят или да започнат експанзия.

Насочването на инвестиции към района на Джохор поне ще гарантира, че някои компании ще останат в региона, като част от работните места и поддържащите услуги евентуално ще се установят в Сингапур.

Местните лидери започнаха да обсъждат проекта публично и обещаха да подобрят транспортните връзки между двете страни през проливите при Джохор. Има планове Сингапур и Джохор да се свържат с високоскоростна железопътна линия, което се очаква да се случи през 2018 г.

Забавящата се глобална икономика би могла да замрази или забави част от плановете за реализацията на Искандар. Според оптимистите обаче на практика това може да е от полза в дългосрочен план, като накара инвеститорите в Сингапур и други места да се замислят по-сериозно за по-ниските разходи, които предлага районът.

Жителите на Сингапур, които в миналото се отнасяха пренебрежително към идеята да живеят в Джохор, все повече проявяват интерес към идеята да се преместят там, тъй като така парите им биха стигали за повече неща.

Дори и семейства от средната класа биха могли да си позволят жилища в затворените комплекси с плувни басейни и игрища за голф – иначе редки луксове в гъсто населения Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още