IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високото ниво на спестяванията в България поразява сектора на имотите

Над 30% от търговските площи в по-малките градове са празни, посочват от фонда ECDC

12:09 | 12.10.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед към Galleria Plovdiv, един от проектите на фонда. <em>Снимка: ECDC</em></p>

Изглед към Galleria Plovdiv, един от проектите на фонда. Снимка: ECDC

Проблемът с българската икономика в момента е високото ниво на спестяванията, които препятстват потреблението. Това е мнението на Андерсън Уамънд, председател на борда на директорите на инвестиционния фонд за имоти European Convergence Development Company plc (ECDC), който има няколко проекта за молове у нас.

Според Уамънд пазарът на имоти, и по-конкретно търговският сегмент, който е пряко свързан с потреблението, страда директно и индиректно от високото ниво на спестявания.

От фонда отчитат, че през първата половина на 2012 г. сегментът е останал изключително труден, а отделните положителни признаци от края на миналата година не са успели да прераснат в по-мащабно възстановяване. В някои отношения показателите дори са се влошили, смята Уамънд.

Въпреки че няма данни за продължаващо понижение на капиталовите стойности на бизнес имотите в страната, инвестиционният пазар остава крайно неликвиден без нито една сделка през първите шест месеца на годината.

Наемните нива както при офисите, така и в търговския сектор, са започнали да се стабилизират, но заетостта при търговските имоти все още е под задоволителните нива, а пазарът продължава да бъде подвластен на волята на наемателите.

Според фонда към края на юни заетостта в търговския сегмент в столицата отчита леко понижение на годишна база средно до около 85%. В по-малките градове обаче тя е под 70%, тъй като е изключително трудно да се намерят надеждни наематели, които да подпишат договори на приемливи условия.

Ситуацията в страната може да се усложни с отварянето на трите нови мола в столицата, както и новият търговски център в Бургас. Новите площи, които излизат на пазара, може да подложат наемните нива на още по-голям натиск, посочват от ECDC.

Компанията съобщава също така, че наематели в съществуващите й проекти у нас правят постъпки за временни наемни отстъпки поради трудните пазарни условия.

ECDC има четири проекта за молове у нас, два от които  - в Русе и Пловдив, са действащи, а тези в Бургас и Сливен са замразени заради влошената пазарна ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Чуеш ли някой да се оплаква от високо ниво на спестяванията, трябва директно да му теглиш шута отзад, защото е ясно, че или си гони някакви тесни интереси, или бъкел не разбира от икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolait
преди 11 години
само не разбрах този "виден анализатор" къде видя връзката имоти - депозити?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Затова Дянков слага лихви на депозитите. Човека чака някой да му наеме обектите в кокошарниците които строи. По добре да се обърне към Найденов. Може да му намери я щастливи прасета, я още по щастливи кокошки и много щастливи животновъди които с радост ще усвоят свободните площи ако се регламентират нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още