IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчита се изненадваща активност на пазара на индустриални площи в София

Усвояването обаче все още остава на нива значително под предходните години

09:00 | 19.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Отчита се изненадваща активност на пазара на индустриални площи в София

Изненадваща активност се забелязва на пазара на индустриални площи в столицата през първата половина на годината, посочва се в доклад на консултантската компания MBL.

Данните показват, че през първите две тримесечия на 2012 г. са били стартирани проекти за изграждане на индустриални и логистични сгради с обща площ от близо 41 хил. кв. м. Този обем се приближава до общия за цялата 2011 г., когато бяха стартирани 44 хил. кв. м.

Това според специалистите отразява започналия през миналата година икономически подем и подобрените очаквания на местния бизнес.

Общият обем от модерни индустриални площи в София се е повишил с 13 хил. кв. м и е достигнал общо 2,16 млн. кв. м. през първото полугодие на годината.

Усвояването на площите обаче значително изостава. Нетната абсорбция през второто тримесечие на 2012 г. беше близо 15 300 кв. м, а показателят за първите шест месеца е близо два пъти по-нисък в сравнение с година по-рано.

Нетната абсорбция за 2011 г. беше почти 92 700 кв. м, което само по себе си е спад от 45% в сравнение с 2010 г. (над 170 хил. кв. м) и 67% от 2009 г. (280 хил. кв. м).

При все това консултантите отчитат ръст в наемната активност, въпреки мрачните икономически прогнози за 2012 г.

Наемателите търсят начин да задоволят нуждите си от нови индустриални площи, но подхождат предпазливо и се интересуват предимно от наемните нива. Освен това потенциалните наематели изискват възможност за предсрочно прекратяване на договорните споразумения.

Наемодателите са принудени да се съобразяват с многобройни изисквания и да предоставят различни стимули, като гратисни периоди и довършителни работи, както и да приемат несигурността, че договорите могат да бъдат прекратени по всяко време.

Съществува голямо търсене за по-малки площи между 200 и 500, до 800 кв. м, което е причината наемите за тези помещения да запазват сравнително високи нива от 4,3 - 4,5 евро на кв. м на месец.

Наемателите, търсещи площи над 2 хил. кв. м, приемат изключително агресивна позиция и изискват нива на наеми от 3 до 3,30 евро на кв. м.

Предлагането на качествени площи остава ограничено, което поддържа наемите стабилни. В същото време спекулативни проекти за нови площи липсват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още