IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Към 30 хил. евро е средният размер на ипотечния кредит през 2012 година

Над 55% от изтеглените през годината кредити са от клиенти на възраст между 26 и 35 години, показват данните на "Кредит Център"

12:34 | 18.12.12 г.
Към 30 хил. евро е средният размер на ипотечния кредит през 2012 година

Средно 60 хил. лева, или 30 хил. евро, е размерът на ипотечните кредити, изтеглени през 2012 година. С тези средства се доплащат апартаменти на стойност между 35 и 70 хил. евро. Това показват данните на „Кредит Център“.

„Най-често срещания срок за погасяване е между 15 и 25 години“, уточнява още изпълнителният директор на организацията Тихомир Тошев.

През ноември има слаб ръст на изтеглените ипотечни и потребителски кредити, спрямо предходния месец. Поради известно изчерпване на жилищата в по-ниския ценови сегмент има и незначително увеличение на търсените суми на кредит. Много от потребителите обаче са предпочели да финансират разликата със собствени средства и спестявания.

Като цяло обаче търсените кредити са много по-малко и като размер и като брой, спрямо периода 2006-2008 година, показват още данните. Високите лихви, рецесията в еврозоната, ниските доходи и колебаещият се пазар на имотите, дават обяснение на липсата на желание да се теглят кредити.

Статистиката на „Кредит център“ показва още, че най-голям е средният размер на кредитите, изтеглени в София – малко над 37,7 хил. евро. В същото време в Пловдив средният размер на кредитите в евро е 21,7 хил. евро, макар и експертите да отчитат повишение спрямо октомври.

Над 55% от изтеглените кредити от началото на годината до края на ноември са от клиенти на възраст между 26 и 35 години. Следват потребителите от възрастовата група 36 – 45 години, които са почти 1/3 от теглилите кредити през тази година.

С изтеглените кредити се купуват най-често жилища (над 98%), като процентът на финансиране е най-често между 70 и 80% от цената на жилището – в близо 30% от случаите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още