IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите успяха да устоят на кредитния бум, смята експерт

Вече можем да изчислим какъв е личният ни кредитен рейтинг и до какви суми е разумно да теглим кредит

13:55 | 16.10.12 г. 2
Българите успяха да устоят на кредитния бум, смята експерт

Личният кредитен рейтинг на българина като цяло е добър, средно той може да получи ипотечен кредит до 34 хил. евро, потребителски до 3 800 евро и кредитна карта с лимит до 750 евро. Това показват резултатите на първите 1000 души, премерили личния си кредитен рейтинг.

Това вече може да стане интерактивно на сайта CreditPoint.bg, разкри изпълнителният директор на „Кредит Център“ Тихомир Тошев.

Необходимите данни за изчисляване на личния кредитен рейтинг са възраст, семейно положение, място на живеене (голям или малък град), задлъжнялост, както и образование и място в йерархията на работа. И, разбира се, какъв е доходът на потребителя.

Скалата, която измерва рейтинга, е с минимални 350 и максимални 750 пункта. Средното за първите 1000 души е 443 пункта, което е съвсем близо до „добър“ кредитен рейтинг.

Тихомир Тошев коментира тези данни с думите, че като цяло българите са успели да избегнат голямата кредитна задлъжнялост и сме избягали от „изкушенията“ на кредитния бум през периода 2005 – 2008 година. Освен това доходите на работещите са останали стабилни.

Препоръките на експертите са преди да се изтегли кредит, потребителите да проверят личния си рейтинг. След като получат оценка, на сайта автоматично излизат и предложения за разумни размери на различни по вид кредити – ипотечни, потребителски или за кредитни карти.

„Българите все още нямаме достатъчна финансова култура за кредитните карти. По тази причина и те се използват много предпазливо от потребителите, а и от самите банки“, коментира още Тошев.

На сайта е вграден и калкулатор, който може да отговори на въпроса дали е изгодно да рефинансираме стар кредит. Според експертите от „Кредит център“ около 12% от отпуснатите кредити могат да бъдат рефинансирани в полза на кредитополучателя.

„Не бива да теглим ипотечен кредит за срок от 25 години, например, и периодично да си плащаме вноските по него. Ипотечните кредити трябва да бъдат управлявани“, съветва още Тошев.

Своеобразното проучване показа още, че 11% от анкетираните имат личен кредитен рейтинг под 350 пункта. Това е лоша оценка и потребителите трябва да работят, за да я подобрят, съветват експертите. За съжаление обаче част от тези хора са от малки населени места, работещи нискоквалифицирани дейности, съответно и доходите им не са високи.

В други случаи става дума за хора, подвели се по рекламите и изплащащи по няколко кредита.

По време на представянето на новата услуга обаче стана ясно, че банките на този етап няма да се съобразяват с този рейтинг, макар и методите за оценка да са много близки, коментира Цветанка Минчева от „УниКредит Булбанк“. Тя допълни още, че при проучването си банките използват и още фактори, като например задлъжнялост към Националния осигурителен институт (НОИ), проверяват кредитната история в централизирания регистър и други фактори.

Личният кредитен рейтинг е разпространен в САЩ, където хората с високи показатели могат да разчитат на по-добри условия при договоряне на кредити, като например по-ниска лихва. И в България отчитаме добрата кредитна история, коментира още Минчева и обясни, че в случаите, при които кредитът се отпуска след лични консултации с експерт от банката, могат да бъдат договорени различни условия от общите.

При масовите случаи също има възможности за намаляване на лихвите. Като пример банкерът посочи условието заплатата да бъде превеждана в банката, което също води до намаляване на лихвата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Българино не взимай кредити! По-добре е камъни да ядем, но да не ни вземат комисионна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nesty
преди 11 години
Хубава работа, но защо трябва да е свързана със събиране на лични данни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още