IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат рязък спад на продажбите на жилища в Сингапур през ноември

Експерти обясняват понижението на активността с предстоящите празници, но очакват допълнително забавяне на пазара догодина

14:46 | 18.12.12 г.
Отчитат рязък спад на продажбите на жилища в Сингапур през ноември

Продажбите на жилища в Сингапур са се понижили с 44% през ноември спрямо октомври до най-ниско равнище от 11 месеца заради предстоящите празници, сочат официални данни, цитирани от Bloomberg.

През миналия месец в града-държава са продадени 1 087 апартамента в сравнение с 1 948 през октомври.

През третото тримесечие цените на жилищата в Сингапур достигнаха рекордно високи нива заради ниските лихви, което засили опасенията от балон в сектора.

През октомври финансовият министър Тарман Шанмугаратнах предупреди, че има опасност от балон на пазара на имоти и увери, че правителството няма да позволи ръста на цените да изпревари покачването на доходите.

Малко по-рано финансовият орган на страната инструктира банките да наложат рестрикции при отпускането и сроковете на жилищните заеми, за да намалят натиска за повишение на цените на жилищните имоти.

На годишна база продажбите на жилища в Сингапур са намалели с 36% на годишна база. Експерти прогнозират, че продажбите на частни жилища в страната догодина могат да паднат до 16 хил. апартамента в сравнение с 22 хил.за тази година.

За първите девет месеца в Сингапур са продадени 17 900 апартамента. По данни на брокери около 20% от тях са с площ под 50 кв. м.

Властите в Сингапур възнамеряват да ускорят продажбата на парцели, за да може през първата половина на 2013 г. да бъдат построени 14 хил. нови жилища и да се предотврати прекомерното покачване на цените.

В началото на декември министерството на благоустройството обяви, че през първото полугодие правителството ще продаде 12 парцела за частни проекти, които биха могли да осигурят 6 900 апартамента, като е възможна продажбата и на още 19 парцела, на които да бъдат построени 7 100 апартамента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още