IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметове на черноморски общини скочиха срещу мораториума за строителство по брега

Предложението на БСП за налагането на мораториум за строителството по Черноморието дискриминира общините в региона, според кмета на Поморие Иван Алексиев

17:12 | 05.03.13 г. 3
Кметове на черноморски общини скочиха срещу мораториума за строителство по брега

Кметове на 4 общини по Южното Черноморие поискаха депутатите от ГЕРБ да напуснат парламента, за да не гласуват предложението на колегите им от БСП за налагане на мораториум върху всички строителни дейности на територията на 19 плажни ивици, съобщи БНР.

Според представителите на местната власт исканият мораториум дискриминира черноморските общини.

В действащия в момента Закон за устройство на Черноморското крайбрежие се допуска ниско строителство при 20 на сто плътност. Изготвените от черноморските общини общи устройствени планове отговарят на изискванията на закона. Налагането на мораториум ще спре живота по цялото Черноморско крайбрежие, каза кметът на Поморие Иван Алексиев.

„Има доста инвеститори и доста интересни инвестиционни намерения, но в момента тези инвеститори са в патова ситуация и изчакват, защото ако този мораториум се приеме, те няма какво да правят тук и директно БСП ги праща в Гърция и Турция“, коментира Алексиев.

Пред радио Фокус-Бургас той каза още, че може да се наложи мораториум върху строителството в цялата страна.

Народните представители от БСП да оттеглят предложението си за забрана на строителството в крайбрежните зони или депутатите от ГЕРБ да напуснат парламента, поиска кметът на Созопол Панайот Рейзи.

„Този мораториум изобщо не трябва да влиза в това Народно събрание. Няма никаква промяна в закона, така че г-н Станишев и неговата група е най-правилно да го оттегли. Ако не го оттегли, по-правилното е нашите депутати да напускат вече това Народно събрание“, допълни той.

В края на миналата седмица от БСП поискаха също така президентът да наложи вето върху текстове от Закона за устройство на черноморското крайбрежие, свързани със забраната за строителство върху дюни и за промяна на предназначението на земеделски земи.

Междувременно от левицата съобщиха, че ще настояват  Народното събрание да наложи мораториум върху всички разпоредителни сделки на това правителство и на служебния кабинет до провеждането на демократични избори и
формиране на легитимна власт, предаде БТА.

Става въпрос за всички концесии и намерения за приватизация, подчерта лидерът на партията Сергей Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
Все пак по-добре от гербавите *** дето в последния момент ударно разпродават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Далаверите се издигат нагоре, кръгчето става все по-малко... Ветровете горе се усилват и времето се ускорява!Парите намаляват... а цената на баланса расте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Батя
преди 11 години
Червени ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още