IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От първи по спад в SOFIX, Химимпорт стана първи по ръст, кой е следващият?

Интересно е дали историята на Химимпорт може да се повтори с новия последен - Неохим

12:20 | 15.03.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор
От първи по спад в SOFIX, Химимпорт стана първи по ръст, кой е следващият?

На 10 декември 2012 г. Investor.bg написа анализ, в който се казваше, че разликата между инвестиция в Булгартабак и Химимпорт е 7 пъти за година, тъй като първото поскъпва с 237%, а второто дружество поевтинява с 50,5%.

В последният абзац на анализа предупредихме „в следващите 12 месеца може най-печелившите да станат най-губещи и обратното, което би умножило печалбите на тези, които успеят да го предвидят.“.

Сега само 3 месеца по-късно ситуацията е коренно различна. Новият лидер по-ръст е Химимпорт с 89% за три месеца до 1,34 лв. Булгартабак не е станал последен, но е на 6-то място сред общо 15 компании в SOFIX с ръст от 16% за три месеца до 83,333 лв. за акция.

Новата "черна овца" е Неохим АД, със спад за три месеца с 13,79% до 25 лв. за акция. Неохим е и в дъното на годишната класация със спад от 22%.

Може би понижението при Неохим АД се дължи на две причини. Едната е излизането му от SOFIX от 18 март 2013 г., което предизвиква продажби от фондовете, които копират състава на индекса. Втората е, че торовия завод отчете 15 пъти ръст на загубата на годишна база до 14 млн. лв. за септември-декември 2012 г. Така за цялата 2012 г. резултатът е минус 9,4 млн. лв., спрямо печалба от 19,6 млн. лв. за 2011 г.

А сега си представете Неохим АД да отчете силна печалба през 2013 г., да гласува дивидент (за 2011 г. бе гласуван такъв от 0,3 лв. на акция, а за 2007 г. бяха разпределени по 0,5 лв. на акция) или пък да бъде стартирано обратно изкупуване на собствени акции. Дружеството направи обратно изкупуване на собствени акции през 2008 г. при цени между 60 и 95 лв. на акция. В отчета на дружеството към 31 декември 2012 г. като обратно изкупени са записани 68 хил. акции.

Просто историята показва, че понякога последните стават първи, а понякога не. Зависи от макроикономическата ситуация, от сектора, от самия емитент и от инвеститорите. Само бъдещето ще покаже какво ще се случи.

*Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Неохим АД(NEOH)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
teodor73
преди 11 години
Здравейте! Прочетох с интерес вашата статия и ме грабна доста.Но имам един въпрос на който бих искал да ми отговорите.Как так казвате, че Неохим са гласували дивидет за 2011 година в размер на 0.30лв на акция. Като на съвета на директорите през 15.06.2012 бе прието да не се раздават дивиденти за миналата година, а цялата печалба в размер на 19.644 млн.лв за 2011година да бъде отнесена във фонд Резервен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Fiscalist
преди 11 години
Харесват ми такъв тип статии, човек се учи докато е жив, и е добре да има откъде. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
xclusiv
преди 11 години
Браво, Марияне!!! Поредната много добра статия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Марияне не ме разбирай погрешно. Това беше в кръга на шегата! Въобще не съм имал предвид да спираш, даже много харесвам твоите статии и искам да пишеш повече! Уважавам те много като журналист и икономист, защото си личи, че си информиран и разбираш нещата. Пак ти казвам, това беше шега. Продължавай в същия дух - анализите ти са много добри, даже ми е кеф да ги чета. Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 11 години
LuckyYou, моля кажете искате ли да спра да пиша въобще? Особено такива материали, които са леко обучителни, как да се прави сечение на пазара (евентуално)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 11 години
Нямам нито акции на Неохим, нито на Химимпорт нито на Булгартабак, нито познавам някой който да има Неохим. Знам че някои познати от форум имаха в портфейлите си я Химимпорт, я Булгартабак. Но аз нямам нищо общо с тях. Познавам десетки от форума, които трейдват. Може още да ги държат.Инсинуацията ви е смешна. Вместо да оцените материала по достойнство се заяждате....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
LuckyYou
преди 11 години
Някой е купувал Неохим май а ? :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още