IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали Фед ще устои на натиска да купува още ценни книжа?

Централната банка на САЩ трябва да балансира финансовите пазари в момент, в който са извънредно чувствителни към сигнали за рискове пред икономиката

08:02 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дали Фед ще устои на натиска да купува още ценни книжа?

Със забавянето на темповете на растеж на щатската икономика настроенията на финансовите пазари се промениха рязко, както и очакванията на анализаторите за паричната политика на Федералния резерв.

Само допреди няколко месеца преобладаващите прогнози сочеха, че централната банка на САЩ може да пристъпи към повишение на основния лихвен процент през третото или последното тримесечие на тази година. В началото на август обаче ситуацията изглежда съвсем различно заради разочароващите данни за по-слабия от очакваното растеж на американската икономика и лошото състояние на пазара на труда.

В резултат на това се появиха все повече призиви на финансовите пазари за допълнително разхлабване на паричната политика в САЩ чрез покупката на повече държавни и ипотечни ценни книжа.

По този начин ще се влее допълнителна ликвидност в банковата система, която би трябвало да премине в икономиката под формата на заеми за бизнеса и потребителите.

Така Федералният резерв попадна в деликатната ситуация да балансира световните финансови пазари в момент, в който те са извънредно чувствителни към сигнали за рискове пред икономиката. Централната банка ще обяви в 21:15 ч. българско време своето решение за основния лихвен процент в САЩ, както и прогнозите си за икономиката.

Според мнозинството от прогнозите Федералният резерв няма да пристъпи към промени в паричната си политика още през този месец въпреки засилването на натиска от страна на финансовите пазари. Най-важен ще бъде тонът на изказването на председателя на Фед Бен Бернанке, защото по този начин той ще загатне дали очаква състоянието на пазара на труда и на икономиката да се влоши допълнително.

По-бавното възстановяване на щатската икономика увеличи очакванията за нови мерки от страна на Фед за стимулиране на икономическата активност и заетостта, така че да се предотврати повторна рецесия и появата на дефлация в страната, пише MarketWatch.

Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с 2,4% през второто тримесечие в сравнение с 2,7% през първото и с 5,6% през последните три месеца на 2009 г. Пазарът на труда загуби инерцията си от април и май, след като през юни и юли американската икономика закри повече от очакваните работни места.

Икономистите на Goldman Sachs очакват централната банка да вложи приходите си от ипотечните ценни книжа, които държи, в допълнителни покупки на пазара на облигации.

Миналия месец Бен Бернанке подчерта, че централната банка е готова да направи необходимото, за да стимулира щатската икономика, в случай че растежът й се окаже по-слаб от очакваното. Той изреди и възможните варианти за разхлабване на паричната политика, без обаче да уточнява до кой би прибегнал Федералният резерв.

Първият вариант е да сигнализира на пазарите, че лихвените проценти ще останат ниски за извънредно дълъг период от време, което означава поне още две тримесечия.

Вторият вариант е да се намалят лихвените проценти, с които се олихвяват свръхрезервите на банките, които те държат при Федералния резерв. Третият вариант е да се купят още ипотечни ценни книжа.

Бернанке подчерта малко след това, че високата безработица в САЩ ще се запази поне до края на 2012 г.

Щатският долар е поевтинял с над 4% срещу еврото през последните три месеца, след като се появиха първите признаци за забавяне на щатската икономика. Към 7:35 ч. българско време днес двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3142 долара за евро, като доларът поскъпва с 0,6% от началото на валутната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още