IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишаването на лихвения процент на Острова е все по-близо

На последното заседание на институцията трима от ръководителите на Английската централна банка са се обявили за по-строга монетарна политика

14:58 | 20.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Повишаването на лихвения процент на Острова е все по-близо

По всяка вероятност периодът на изключително либерална монетарна политика във Великобритания отива към своя край. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на ръководителите на Английската централна банка (АЦБ), която бе публикувана днес.

На срещата си в началото на април банкерите решиха да запазят лихвения процент на ниво от 0,5 на сто, но разногласията сред членовете на ръководството на банката стават по-сериозни, пише MarketWatch.

Решението е взето с 6 на 3 гласа, което показва сериозни различия в позициите на банкерите. Същото бе разпределението на гласовете и при предишната среща през март, но повишението на основната лихва в еврозоната и растящата инфлация правят все по-вероятно началото на цикъл по затягане на монетарната политика.

Двама от тримата несъгласни с рекордно ниския лихвен процент членове на ръководството на АЦБ са се обявили за повишение на лихвата с 0,25 процентни пункта, докато третият е гласувал за увеличение с половин процентен пункт.

Що се отнася до програмата за изкупуване на активи, гласовете са били 8 на 1 в полза на запазването й без промени. Към момента за нея са заделени 200 млрд. лири, а един от шефовете на АЦБ настоява към тях да се добавят още 50 млрд. лири.

Днес британският паунд напредва с 0,4% спрямо долара, повишавайки стойността си до 1,6369 GBP/USD към 14:55 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още