IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призовава ЕЦБ да понижи основния лихвен процент

Очаква се европейският брутен вътрешен продукт да нарасне с 2,3% през тази година и с 1,8% през 2012 г.

15:28 | 05.10.11 г. 1
МВФ призовава ЕЦБ да понижи основния лихвен процент

Международният валутен фонд (МВФ) за пореден път призова Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на европейската икономика и по-конкретно да понижи основния лихвен процент от настоящите 1,5%, става ясно от доклада на фонда „Регионална икономическа прогноза“, цитиран от РИА Новости.

„ЕЦБ трябва да продължи да се придържа към много мека кредитно-парична политика“, се посочва в доклада.

Следващото заседание на управителния съвет на ЕЦБ ще се състои утре, като повечето анализатори очакват основният лихвен процент да бъде оставен на сегашното си ниво.

Според експертите на МВФ в Европа може да се появи необходимост от възобновяване на някои дългосрочни програми на регулаторния орган за осигуряване на ликвидност при по-нататъшно повишаване на напрежението на междубанковите пазари.

„ЕЦБ трябва да даде ясно да се разбере, че ще изкупува държавни облигации на страните от еврозоната дотогава, докато това е необходимо“, отбелязват от фонда.

МВФ прогнозира, че ръстът на брутния вътрешен продукт на Европа ще се забави до 2,3% през настоящата година и до 1,8% през 2012 г., а инфлацията през 2012 г. ще се забави до 3,1% от прогнозираните за тази година 4,2%.

В края на септември в прогнозата си за световната икономика МВФ понижи прогнозата си за ръста в еврозоната за настоящата година до 1,6%, което е с 0,4 процентни пункта по-малко от предходната прогноза.

Очакванията са през 2012 г. ръстът в еврозоната да се забави допълнително до 1,1%, докато предишната прогноза бе за 1,7%.

За Германия, най-силната европейска икономика, МВФ очаква ръст от 2,7% през настоящата година при прогнозирани предварително 3,2%, но за следващата година очакванията са за силно забавяне до 1,3%, или с 0,7 процентни пункта под предходната прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
ЕЦБ трябва да даде ясно да се разбере, че ще изкупува държавни облигации на страните от еврозоната дотогава, докато това е необходимо, отбелязват от фонда.Необходимо ? - твърде неопределено . На всяка цена ???Избягването на конкретика и отстояванито на взетите решения е проблемът .Доверието на инвеститорите е безвъзвратно загубено.Играта на нерви продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още