IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ през октомври отчете първи спад от шест месеца до 9%

През месеца са били разкрити 80 хил. работни места при очаквания за 95 хил., като данните за предходните два месеца са ревизирани нагоре с общо над 100 хил.

16:32 | 04.11.11 г.
Безработицата в САЩ през октомври отчете първи спад от шест месеца до 9%

Заетостта в САЩ нарасна по-слабо от очакваното през октомври, но безработицата се понижи за първи път от 6 месеца с 0,1 процентен пункт, достигайки 9%, а корекцията в посока на повишение на заетите за предходните месеци подчертава стабилизиране на пазара на труда, съобщи Ройтерс.

Заетите извън земеделския сектор през миналия месец са се увеличили с 80 000 души, докато анализаторите очакваха ръст от 95 000. Към данните за август и септември обаче бяха добавени общо нови 102 000 разкрити работни места в сравнение с обявените по-рано.

"Това няма да промени коренно ситуацията, но като вземете предвид корекцията към повишение за предходните месеци и спадът в нивото на безработица, виждате стъпка в правилната посока“, заяви Джон Кенъли, икономист в LPL Financial в Ню Йорк. „Това е в унисон с ръста, който наблюдаваме в икономиката“, добави той.

Борсовите индекси реагираха положително на данните, а цената на американските облигации се понижи.

Пазарът на труда е ахилесовата пета на икономическото възстановяване в САЩ и напредъкът във връщането на 13,9 млн. безработни американци на работа става болезнено бавно.

По-широкият показател за безработицата, който включва желаещите да работят, които обаче са се отказали да продължават да си търсят работа, както и работещите на непълно работно време по икономически причини, се е понижил през октомври, след като през предходния месец достигна 9-месечен връх.

Средният период, в който всеки безработен успява да си намери работа е намалял от рекордно продължителните 40,5 седмици, достигнати през септември.

През миналия месец частният сектор е добавил 104 000 нови работни места, компенсирайки спада на заетите в публичния сектор с 24 000 души.

Ангажираните в строителството през октомври са намалели с 10 000 при ръст от 29 000 през септември. Заетите в производството са се увеличили с 5 000 след минимален спад през септември. Само секторът на услугите продължава да наема нови работници, добавяйки 17 800 към ръста от предходния месец. Временно наетите пък регистрират макар и забавен спрямо предходния месец  ръст от 15 000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още