IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония продължава да се намесва на валутния пазар?

Дори и след рекордната интервенция от миналия понеделник централната банка е продължила с опитите си да противодейства на скъпата йена

08:50 | 07.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Япония продължава да се намесва на валутния пазар?

Много вероятно е централната банка на Япония да е продължила с намесите си на валутния пазар и след рекордната си интервенция от миналия понеделник. Такова е мнението на пазарни анализатори, цитирани от Ройтерс.

Според източниците на информацията има ясни сигнали, че централната банка се е намесвала на пазара и през останалите дни на предходната седмица. В понеделник, 31 октомври, институцията е „изляла“ на валутния пазар 7,7 трлн. йени, за да свали йената от рекордно високото й ниво, посочват анализатори.

През цялата седмица за щатската валута е имало сериозна подкрепа при нивата от около 77,80 йени за долар, което не й е позволило да отстъпи под тази граница. В началото на новата седмица пък курсът долар/йена е 78,13 USD/JPY, което е с около 3,7 на сто под рекордно високото за йената ниво от 75,31 USD/JPY, записано преди седмица.

Ако източниците на Ройтерс са прави, то това означава, че централната банка на Япония е променила подхода си в сравнение с намесата си от 4 август. Тогава щатският долар поскъпна с около 4% спрямо йената, но това движение се оказа еднократно и едва след три дни японската валута отново стигна до стойността си отпреди интервенцията.

На този етап липсва официална информация от страна на централната банка дали намесата й на пазара е била еднократна или продължителна.

Ако оценките на анализаторите, че централната банка се е намесила със 7,7 трлн. йени, то това би била най-голямата дневна „инжекция“, осъществявана някога от институцията. Дали това е така, вероятно ще стане ясно в средата на февруари следващата година, когато ще бъде публикуван доклад за действията на централната банка през настоящото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още