IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-бърз ръст на поръчките в германската промишленост от 19 месеца насам

Увеличението е основно за сметка на поръчките от чужбина, като така бе прекъсната серия от 3 месеца на спад

14:44 | 06.12.11 г.
Най-бърз ръст на поръчките в германската промишленост от 19 месеца насам

Поръчките в германската промишленост през октомври нараснаха с най-бързо темпо от 19 месеца насам след 3 поредни месеца на спад, водени от търсенето от чужбина, съобщи Bloomberg, като се позова на данни на германското министерство на икономиката.

Поръчките, изчистени от сезонните колебания и инфлацията, са се увеличили с 5,2% спрямо септември, когато намаляха с 4,6%. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 1% през октомври.

На годишна база, приравнено към брой работни дни, увеличението е с 5,4%.

Поръчките от страната са нараснали с 1,4% през октомври, докато тези от чужбина са скочили с 8,3% след спад от 5,8% през септември, посочват от министерството. С основна заслуга за ръста на поръчките от чужбина е повишаването на продажбите в еврозоната с 8,9%.

Поръчките за инвестиционни стоки са се увеличили със 7,8%, докато ръстът при потребителските е от 1,3%.

„Промишлените поръчки дадоха добър старт на последното тримесечие през годината“, се посочва в съобщение на министерството. „Нивото им осезаемо надхвърли това от третото тримесечие. Но тенденцията в търсенето остава сдържана“, пише още в документа.

На 21 ноември централната банка на страната понижи прогнозата си за икономически ръст през 2012 г. до между 0,5% и 1% при положение, че през юни прогнозата бе за ръст от 1,8%. Ведомството обяви, че не може да бъде отхвърлен вариантът за „ясно изразен“ период на икономическа слабост, ако дълговата криза се задълбочи.

През ноември за първи път от 5 месеца насам неочаквано нарасна бизнес доверието в страната, а безработицата се понижи в по-голяма степен от очакванията на анализаторите.

„Прогнозата ни за икономиката е мрачна и ние се придържаме към нея, но е добре да се види, че четвъртото тримесечие може да не се окаже толкова слабо, колкото мнозина очакваха“, заяви Кристиан Липс, икономист в NordLB в Хановер. „Германия е на ръба на рецесията, но може би едва ще успеем да я заобиколим“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още