IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация във Великобритания се забави от 5% до 4,8% през ноември

Остава рискът за ново ускоряване през декември, но с идването на януари, когато изчезне ефектът от повишаването на ДДС, тя трябва да продължи да пада, коментира анализатор

16:26 | 13.12.11 г.
Потребителската инфлация във Великобритания се забави от 5% до 4,8% през ноември

Потребителската инфлация във Великобритания се забави до 4,8% през ноември от 5% през предходния месец, сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

Показателят обаче остава доста над целта на английската централна банка от 2%.

Индексът за цените на дребно, който включва и плащането на лихвите по ипотеки, се понижава до 5,2% от 5,4% през октомври. Спадът се дължи отчасти на забавянето в ръста на хранителните стоки и безалкохолните напитки.

Цените на зърнените храни и хляба се понижиха с 1% на месечна база при ръст от 1,9% през ноември 2010 г. Зеленчуците също изтриха 1% от цената си между октомври и ноември, което е най-голям спад за периода през последните 10 години. Понижиха се цените на захарта, шоколада и сладкишите.

Данните на статистическата служба показват, че забавеният ръст на разходите за транспорт, облекло и мебели също са допринесли за забавянето на потребителската инфлация.

„Числата за ноемврийската инфлация във Великобритания дават допълнителна надежда, че инфлацията вече е преминала върха си и може скоро да се забави доста рязко“, заяви Вики Редууд от Capital Economics. „Остава рискът за ново ускоряване на инфлацията през декември, но с идването на януари, когато изчезне ефектът от повишаването на ДДС, тя трябва да започне да пада като камък. Все още смятаме, че инфлацията през есента ще остане под целта, преди да падне до 1% или по-ниско“, добави тя.

Според Дейвид Кърн, главен икономист в Британската търговска камара, забавянето на инфлацията през ноември е в унисон с очакванията и ще се ускори в началото на 2012 г.

Главният секретар на Профсъюзния конгрес Брендън Барбър обаче е по-предпазлив. „Забавянето на инфлацията през миналия месец предполага някакво облекчение за хората през празниците“, смята Барбър. „Но при ръст на заплащането под 2% хората продължават да обедняват, а милиони семейства са изправени тази година пред тежка Коледа. Ще бъдат нужни доста месеци на забавяне на инфлацията и доста по-висок ръст на заплащането преди този продължителен и болезнен период на понижаване на реалните доходи да приключи“, добави той.

С най-голяма заслуга за задържане на инфлацията на високо ниво при продажбите на дребно са алкохолът и тютюневите изделия.

От статистическата служба отбелязват също, че цените на електроенергията, природния газ и останалите горива са се повишили с 20,9% на годишна база, което е най-бързото темпо, регистрирано от февруари 2009 г.

От английската централна банка смятат, че слабият икономически ръст ще доведе инфлацията под границата от 2% през следващите 18 месеца.

Данни на статистическата служба от миналата седмица показаха, че производствената инфлация в страната също се забавя.

Продължителният период на висока инфлация създаде доста трудности за спестяващите. Според финансовата информационна услуга Moneyfacts британците трябва да открият сметка с минимум 6% лихва по спестяванията си, за да не изостават от инфлацията.

„Спестяващите ще продължат да губят спрямо инфлацията въпреки пониженото ѝ ниво днес“, заяви Силвия Уейкът от Moneyfacts. „При толкова ниска възвращаемост и променлива инфлация хората не знаят кой път да хванат“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още