IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank осъдена да плати $19,7 млн. заради продажбата на валутна опция

Съд във Франкфурт се произнесе в полза на германска туристическа агенция, чийто иск срещу банката възлизаше на 30 млн. евро

21:12 | 02.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Deutsche Bank осъдена да плати $19,7 млн. заради продажбата на валутна опция

Deutsche Bank AG, най-голямата германска банка, беше осъдена да плати 15 млн. евро (19,7 млрд. долара), заради валутна опция, която е продала на свой клиент, съобщава Bloomberg.

Днес регионалният съд във Франкфурт се произнесе частично в полза на германската туристическа агенция Schauinsland-Reisen GmbH, чийто иск срещу Deutsche Bank възлизаше на 30 млн. евро.

Съдът постанови, че Schauinsland-Reisen е имала достатъчно опит в хеджирането на валутни рискове, така че отчасти сама е била виновна за загубите си.

„Когато Deutsche Bank първоначално е продала финансовият продукт, банката не е предупредила за съществуващите рискове, тъй като структурата на опцията не е била сложна“, се посочва в мотивите на съда.

„Впоследствие обаче, след първоначалните загуби, към продукта са били добавени допълнителни опции, които са повишили рисковете. В даден момент Deutsche Bank е трябвало да предупреди своя клиент за натрупването на тези рискове“.

Миналата година върховният съд за граждански дела в Германия постанови, че  Deutsche Bank трябва да покрие загубите причинени от финансов продукт наречен “CMS Spread Ladder Swap”, тъй като банката не е обявила, че първоначалната пазарна оценка на финансовия инструмент е била негативна.

В днешното си решение съдиите не приеха аргументите на върховния съд за граждански дела, тъй като валутните деривати не са толкова сложни, колкото суаповете с постоянен матуритет (CMS).

Deutsche Bank не успя да докаже, че своевременно е предупредила Schauinsland-Reisen, когато рисковете са се увеличили. В последствие банката е продала още 60 подобни деривати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още