IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският външнотърговски дефицит намаля рязко през декември

Индустриалното производство регистрира ръст от 0,5% на месечна база

18:56 | 09.02.12 г.
Британският външнотърговски дефицит намаля рязко през декември

Търговският дефицит на Великобритания през декември след сезонна корекция е намалял до 1,1 млрд. паунда при 2,8 млрд. паунда през ноември, които са коригирани в посока към повишение от предварително обявените 2,54 млрд. паунда, съобщиха от британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

Данните се оказаха доста по-добри от очакванията на анализаторите за ръст на дефицита до 2,7 млрд. паунда. Това е най-малкият размер на външнотърговския дефицит от април 2003 г., когато е достигнал 900 млн. паунда.

Цените по износа са се понижили с 0,9% благодарение основно на намалените цени на скъпоценните камъни, среброто, полуфабрикатите и потребителските стоки, а тези по вноса – с 1,3%.

Дефицитът от търговия със стоки след сезонното изглаждане достига 7,1 млрд. паунда при 8,9 млрд. през ноември, докато излишъкът от сектора на услугите се понижава минимално до 6,0 млрд. паунда от 6,1 млрд. паунда.

Ако се изключат петролът и стоките със силно волатилни цени, сезонно изгладените обеми на износа се понижават с 0,4% през декември на месечна база, а тези по вноса – с 3,6%.

Същевременно от статистическата служба съобщиха, че индустриалното производство се е възстановило над очакванията през декември, нараствайки с 0,5% на месечна база при прогнозирани от експертите 0,2%.

На годишна база обаче то регистрира спад от 3,3% при очаквания за свиване от 3,1%. 

Индустриалното производство е с принос от около 15% в британския брутен вътрешен продукт.

Според Лий Хопли, главен икономист в организацията на производителите EEF, данните и за двата показателя са окуражаващи.

„Данните за производството през декември показват, че четвъртото тримесечие не е напълно отписано, като силното оттласкване в промишленото производство осигурява обещаващо солидна платформа за продължително възстановяване през първото тримесечие“, заяви Хопли.

„Общият износ на стоки достигна рекордно ниво в края на миналата година, осигурявайки известен напредък за общия търговски дефицит и насочвайки към окуражаващи сигнали за възстановяване на баланса в икономиката“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още