IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът с първи спад срещу еврото от три дни

Посоката на валутната двойка ще зависи основно от нивото на безработица в САЩ и успехът при обмяната на гръцкия дълг

19:02 | 05.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът с първи спад срещу еврото от три дни

Инвеститорите подкрепиха еврото в началото на новата седмица и то поскъпна срещу долара за пръв път от три сесии насам.

Според анализатори, цитирани от MarketWatch, по-ясна посока в движението на валутната двойка ще има по-късно тази седмица, след като станат ясни резултатите от операцията по обмяна на гръцките ДЦК с нови по програмата за опрощаване на голяма част от задълженията на страната, както и нивото на безработица в САЩ.

Тази седмица търговията започна с отстъпление на еврото до 1,3160 EUR/USD през нощта, но постепенно единната валута се стабилизира и към 18:45 часа българско време се движи на ниво от 1,3240 долара за евро.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу шест основни валути, се понижава с 0,2 на сто днес до 79,27 пункта. В петък нивото на показателя достигна 79,43 пункта.

„Очакванията като цяло са, че обмяната на дълга ще премине успешно и няма да има новини“, коментира Грег Андерсън, валутен анализатор в Citigroup. Според него от предстоящата среща на ЕЦБ също не може да се очаква нещо интересно, макар да има шанс да бъдат дадени сигнали за бъдещи операции по увеличаване на ликвидността.

Такова стечение на обстоятелствата обаче би трябвало да предизвика спад на еврото, посочва Андерсън.

В петък пък ще бъдат обявени данните за нивото на безработица в САЩ през февруари. През последните месеци пазарът на труда в страната поднесе няколко приятни изненади, които предизвикаха силен ръст на щатския долар.

Напълно възможно е и този път ситуацията да се развие по този начин, но ако новините не са добри, то става силно вероятно еврото да навакса част от изгубеното през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още