IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в производството пусна корени и в сърцето на еврозоната

Във Великобритания бе регистриран вторият най-бърз спад на бизнес активността в производството за последните 20 години

15:44 | 01.06.12 г. 1
Спадът в производството пусна корени и в сърцето на еврозоната

Производственият сектор в еврозоната се сви през май с най-бързото си темпо от почти 3 години, след като дълговата криза смачка доверието, а новите поръчки продължиха да намаляват, сочи изследване на базирания в Лондон институт Markit, цитирано от Ройтерс.

Спадът, започнал в периферията на региона, се установява и в най-големите икономики Германия и Франция, сочат данните от изследването.

Индексът на бизнес активността в еврозоната се е понижил до 45,1 пункта през май при 45,9 пункта през април. Това е малко над първоначално обявените данни, но е най-ниското ниво от юни 2009 г.

За десети пореден месец индексът остава под нивото от 50 пункта, разделящо ръста от спада.

„Тези данни предполагат, че секторът се свива с темпо от около 1% през тримесечието, което предполага, че производството ще действа като спирачка за икономическия ръст“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в института.

„И четирите най-големи икономики в еврозоната в момента съобщават за тревожно резки спадове в производствените си сектори“, добави той.

Данните от Германия и Франция, които наскоро бяха публикувани, показаха, че производственият сектор в двете страни се е свил. Италианските заводи са понижили производството за 10-ти пореден месец, докато испанският индекс на бизнес активността е паднал под нивото на гръцкия.

„Производителите в еврозоната съобщиха за задълбочаващ се спад през май, сигнализирайки, че щетите за реалната икономика, причинени от финансовата и политическата криза в региона, продължава да се разпространява“, посочи Уилямсън.

Спадът задълбочи нивото на съкращаване на персонала в компаниите за 4-ти пореден месец, докато те се мъчат да свият разходите си, изправени пред намаляващи поръчки.

Новите промишлени поръчки се понижиха през май за 9-ти пореден месец, като отразяващият ги подиндекс падна до 6-месечно дъно от 42,6 пункта при 43,5 пункта през април вследствие на свиващите се поръчки за износ.

Междувременно ВВС съобщи, позовавайки се на данни на Markit, че британският производствен сектор е регистрирал най-слабото си представяне от 3 години, като индексът на бизнес активността в сектора се е понижил до 45,9 пункта през май от 50,2 пункта през април. Освен производството, намалели са и заетите в сектора, както и покупките и запасите, сочи изследване на института.

„Това е срив, това е огромен спад“, коментира анализаторът на RBS Рос Уокър. „Все още оставаме малко над дъната от рецесията през 2009 г., но сме се запътили стремглаво в тази посока“, добави той.

Това е вторият най-рязък спад в 20-годишната история на индекса. От индустриалните сектори най-засегнати са производството на химикали, на електрически уреди, машиностроителният, текстилният и транспортният.

„Спадът изглежда логичен, като се има предвид ранното предупреждение, което получихме от еврозоната, но спад от подобен мащаб, подкрепен и от срив в поръчките, е наистина тревожен“, заяви Алън Кларк, анализатор в Scotiabank.

Тъй като производството е с дял от 10% в британския брутен вътрешен продукт, анализатори смятат, че разочароващите данни ще добавят напрежение върху Комисията за монетарна политика към Английската централна банка за подновяване на политиката за вливане на ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Честита нова рецесия!Да ни е жива и здрава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още