IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на поръчките в германската индустрия заради външното търсене

Германската икономика не е останала незасегната от кризата и ще очаква забавяне през следващите месеци, коментира анализатор

15:48 | 05.06.12 г. 1
Спад на поръчките в германската индустрия заради външното търсене

Поръчките в германската индустрия намаляха през април в най-висока степен от ноември 2011 г., след като поръчките от чужбина се понижиха, прибавяйки допълнителни признаци, че най-голямата икономика в еврозоната се насочва към забавяне, съобщи Ройтерс.

Поръчките, сезонно изгладени и коригирани с инфлацията, намаляха с 1,9%, което е доста под средните очаквания на анализаторите за спад от 1,0%. С основна заслуга за слабия резултат е спадът в поръчките от чужбина, показват данни на германското министерство на икономиката.

Най-тежко бяха повлияни поръчките за потребителски стоки и средства за производство, като се понижиха съответно с 5% и 3,3%.

„Данните като цяло показват, че относително силната германска икономика не е останала незасегната от кризата“, заяви Петер Майстер от BHF Bank.

„Много от макроикономическите данни в САЩ и големите развиващи се пазари напоследък не бяха особено положителни. Германската икономика, която е силно зависимо от износа, ще очаква забавяне през следващите месеци“, добави той.

От министерството на икономиката посочиха, че резкият спад е следствие от извънредни фактори, подкрепили ръста през март.

Данните за последния месец от първото тримесечие бяха коригирани в посока на повишение до ръст от 3,2% при предварително обявен ръст от 2,2%.

От министерството обаче добавиха, че поръчваните обеми остават над нивата от първото тримесечие на годината.

Данните добавят цвят към мрачната картина, след като вчера данните за бизнес активността показаха, че германският сектор на услугите е нараснал през май с най-бавно темпо от 6 месеца, оставайки и под очакванията на анализаторите, заради спад на новите поръчки и запасите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Охлаждане до застиване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още