IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания с неочаквано забавяне през май

Приближаването на потребителската инфлация до целта на английската централна банка увеличава докрай вероятността от ново вливане на ликвидност

16:17 | 19.06.12 г.
Инфлацията във Великобритания с неочаквано забавяне през май

Инфлацията във Великобритания се забави през миналия месец до 30-месечно дъно заради понижаването на цените на горивата и храните, съобщи ВВС, като се позова на британската Служба за национална статистика.

Индексът на потребителската инфлация се сви до 2,8% през май при 3% през април, а този на цените на дребно намаля до 3,1% през миналия месец при 3,5% през предходния.

От септември миналата година инфлацията, която тогава бе 5,2%, намалява заради отпадането на въздействието на новия ДДС, осигурил ускоряването ѝ през 2011 г., а напоследък – и заради спада в цените на енергоносителите, храните и суровините.

Забавянето на инфлацията е неочаквано, доколкото анализаторите прогнозираха тя да се запази през миналия месец на дотогавашното си равнище. Те обаче вече очакват допълнителното ѝ забавяне през следващите месеци.

„Очаквайте допълнително свиване на инфлацията, тъй като сметките за енергия ще нараснат по-слабо спрямо през лятото спрямо нивото от миналата година“, заяви Джордж Бъкли от Deutsche Bank. „Забавянето на потребителската инфлация до 2,8% през май увеличава докрай вероятността за допълнително вливане на ликвидност ... Очакваме 50 млрд. паунда с доста голям риска за понижаване на основния лихвен процент с 25 процентни пункта“, добави той.

Филип Шоу от Investec се съгласява с него. „Всички показатели за инфлацията останаха под очакванията на пазара и още едно свиване в посока към определената цел подпомага каузата на допълнителното вливане на ликвидност“, смята той.

Настоящото ниво на програмата за изкупуване на активи, чрез която се вливат средства в икономиката, е 325 млрд. паунда, като за последно бе разширена от Комисията за монетарна политика към Английската централна банка през февруари.

Данните за инфлацията през май показват, че потребителите започват да се облагодетелстват от спада в цените на суровия петрол през последните месеци. Средните цени на дизела също са се понижили с 4,4 пенса до 1,433 лири между април и май при ръст от 0,7 пенса през аналогичния период на миналата година.

От централната банка прогнозират, че потребителската инфлация ще се задържи над целта от 2% „в продължение на приблизително година“.

Навлизането на инфлацията в диапазона от 1 процентен пункт над или под поставената цел от 2% означава, че управителят на Английската централна банка сър Марвин Кинг не трябва да изпраща отворено писмо с обяснение до британския министър на финансите Джордж Озбърн, което е длъжен да направи, ако тя се задържи в продължение на 3 месеца извън посочената граница.

„Инфлацията е вън от територията на отвореното писмо за втори пореден месец, което е добра новина и осигурява известно желано облекчение за семейните бюджети“, заяви говорител на британското министерство на финансите.

Като допълнителен индикатор за слабата икономическа обстановка, която принуждава търговците на дребно да понижават цените, за да привлекат клиенти, цените на храните и напитките са нараснали с едва 0,3% на месечна база, което е доста добър показател в сравнение с този от 1,3%, регистриран година по-рано.

От статистическата служба уточняват, че това се дължи на спада в цените на плодовете и по-специално на гроздето, бананите, прасковите и нектарините. Цените на зеленчуците, минералната вода, безалкохолните напитки и соковете също са се понижили.

Най-значителният възходящ инфлационен натиск идва от цените на самолетните и корабните билети. Те обаче са изопачени от датата на честването на Великден през 2011 и 2012 г. и съответната разлика в периода на училищните ваканции.

През май цените на самолетните билети са нараснали с 1,4% при спад от 11,1% през същия месец на миналата година, докато тези на корабните билети са нараснали с 2,6% при спад от 14,7% през май 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още