IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия отново понижи основната лихва

Рекордно ниската лихва в страната възроди опасенията за засилването на инфлационния натиск през следващата година

10:14 | 11.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Бразилия отново понижи основната лихва

За десети пореден месец Бразилия понижи основния лихвен процент и той вече е 7,25%, съобщи CNBC.

Анализатори очакваха комитетът по паричната политика на бразилската централна банка временно да „замрази“ облекченията, но от институцията сигнализираха, че именно това вероятно ще бъде последното понижение на основната лихва поне засега.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф превърна намалението на лихвените проценти в основен приоритет на паричната политика и основен инструмент за съживяване на икономиката и понижаването на цената на кредитите за населението.

Изданието посочва, че средностатистическият бразилец плаща по около 36% годишна лихва по изтеглените от него кредити.

Рекордно ниската основна лихва в страната обаче възроди опасенията за засилването на инфлационния натиск през следващата година, както и за увеличаване на случаите на неплатежоспособност сред населението.

Според централната банка обаче комитетът по паричната политика се е съобразил с инфлацията и комплексните перспективи пред глобалната икономика, преди да вземе решението за понижаването на лихвите.

През септември инфлацията в Бразилия се повиши повече от очакваното, заради което икономисти предполагат, че още от началото на следващата година централната банка ще започне пак да вдига лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още