IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската безработица се понижи до 7,9%

Броят на заетите е на рекордно високо ниво, откакто започва воденето на статистика по показателя през 1971 г.

13:38 | 17.10.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Британската безработица се понижи до 7,9%

Броят на хората без работа във Великобритания е намалял с 50 000 души до 2,53 млн. през тримесечния период, приключил в края на август, сочат данни на британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС.

Заетостта е достигнала почти 30 млн. души - рекордно високо ниво откакто се води статистика през 1971 г., докато безработицата се е понижила до 7,9% при 8,1% спрямо тримесечния период, приключил в края на юли.

От статистическата служба съобщиха също, че броят на подалите молби за помощи за безработни през септември е намалял с 4 000 души до 1,57 млн. Методологията на службата се базира върху броя на хората, на които се плаща за извършваната работа, а не върху броя работни места, тъй като някои може да работят на повече от едно място.

Икономическият редактор на ВВС Стефани Фландърс подчертава, че в момента във Великобритания живеят повече хора, отколкото когато и да било досега.

„Истински решителен момент е да се види, че в момента работят повече хора, отколкото когато и да било досега“, заяви британският министър на заетостта Марк Хоубън. „Въпреки тежкия икономически период частният сектор продължава да създава работни места, а реформите ни в социалната област стимулират хората да се върнат на работа, като получаващите основни помощи за безработни са намалели със 17 000 спрямо май“, добави той.

От правителството отбелязват също, че се разкриват повече възможности за започване на работа, като незаетите работни места са 476 000, или с 3 000 повече през разглеждания тримесечен период спрямо предходния и със 17 000 повече спрямо същия период на 2011 г.

Британският кабинет разшири и действието и на програмата за стартирането на нов бизнес, която според него ще помогне на още 33 000 души, търсещи работа, да получат съвети от наставник за изготвяне на свой бизнес план.

Броят на безработните във възрастовата група между 16 и 24 години е намалял с 62 000 през трите месеца до края на август спрямо предходния аналогичен по продължителност период, достигайки 957 000 души. Последните данни включват и 298 000 безработни младежи на целодневно обучение.

В Шотландия обаче безработицата се е повишила за втори пореден месец, този път със 7 000 души, докато в Уелс е отчетено понижение в същата степен. Броят на работещите в Уелс е нараснал с 40 000 души до 1,37 млн.

Средното заплащане се е увеличило с 1,7% за 12-те месеца до края на юли, отчитайки лек ръст спрямо периода, приключил в края на предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
noker.bg
преди 11 години
Британската икономика, и в частност Английската е силно зависима от световните финансови тенденции, поради факта, че около 30% от БВП на Великобритания се създава от сектора на финансовите услуги. Ето защо всяко негативно вълнение предизвиква отлив на капитали или понижаване на стойността им в Британската икономика, което е пряко свързано с безработицата на острова. Очевидно развитите страни са се съвзели от вълната на кризата през последните няколко години и показват признаци на оптимизъм. Това се отразява директно върху заетоста на най-западните европейски територии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
dimight
преди 11 години
abe pone kato prepisvate ot ft.. prevekdaite kato horata...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още