IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският сектор на услугите забави ръст през ноември

Темпото на разширение е най-бавното от 2 години, което увеличава опасенията за свиване на БВП през четвъртото тримесечие

17:27 | 05.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Британският сектор на услугите забави ръст през ноември

Британският сектор на услугите нарасна с най-бавното си темпо от почти 2 години през ноември, сочат данни от проучване на базирания в Лондон институт Markit и Центъра за проучвания на международните политики, цитирани от ВВС.

Индексът на бизнес активността в сектора през миналия месец се е влошил до 50,2 пункта спрямо регистрираните през октомври 50,6 пункта, но остава над границата от 50 пункта, разделяща ръста от спада.

Данните обаче увеличават притесненията, че икономиката е на ръба да се свие отново. „Проучването увеличава тревожните сигнали, че икономиката е на прага на ново свиване след временното ускоряване на ръста, регистрирано през третото тримесечие“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Индексът на новите поръчки е паднал под 50 пункта за пръв път от декември 2010 г., достигайки 49,6 пункта при 52,9 пункта през октомври, тъй като търсенето остава слабо.

„Последното проучване е лоша новина“, каза Филип Шоу от Investec. „Ако то е точно, твърде възможно е икономиката да се свие през четвъртото тримесечие“, добави той.

Проучването включва сектори като транспорт, запаси и комуникации, финансово посредничество, бизнес услуги, персонални услуги, изчисления и информационни технологии, хотели и ресторанти, но не включва продажбите на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още